Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού χαρακτήρισε το λιθόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας  «εμβληματικό μνημείο που αφορά όχι μόνο στους κατοίκους της Ηπείρου, αλλά όλης της χώρας». Ανακοίνωσε ότι το έργο αναστήλωσής του βρίσκεται σε νέα φάση, καθώς το ΕΜΠ –στο πλαίσιο της κοινωνικής του συμβολής– παρέδωσε την προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάστασή του και η υλοποίηση του έργου με βούληση της κυβέρνησης, του ίδιου του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, θα προχωρήσει άμεσα.

Η υλοποίησης της κατασκευής θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνδυασμό με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Στη σύσκεψη, οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική αυτή εξέλιξη, που αποτελεί το βασικό στάδιο για την ολοκλήρωση του έργου. Επισημαίνεται ότι η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας είναι το πρώτο έργο αναστήλωσης γεφυριού που γίνεται στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, Γ. Σμύρης, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Γ. Γκιόλιας, η κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Ε. Μαΐστρου, ο καθηγητής του ΕΜΠ, Δ. Καλιαμπάκος, και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, Α. Ανδρουλιδάκη.