Είναι γνωστό ως ο «Ανθρώπινος Γύρος». Περισσότερες από 300 φιγούρες, σε φυσικό μέγεθος, εγκατεστημένες στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος σχεδόν 12 μέτρων. Είναι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτών στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός γλύπτης Jason deCaires Taylor έχει δημιουργήσει τέτοια μουσεία στο παρελθόν. Το πρώτο, στη Γρενάδα, στις Δυτικές Ινδίες, συμπεριλήφθηκε από το «National Geographic» στα 25 Θαύματα του Κόσμου.

Τούτη τη φορά, το Museo Maritimo βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής Bahia de Las Coloradas, στη νήσο Λανθαρότε, στα Κανάρια Νησιά. Του πήρε τρία χρόνια να το ολοκληρώσει. Περιλαμβάνει 12 εγκαταστάσεις, στις οποίες οι ανθρώπινες φιγούρες –διαφόρων ηλικιών και μεγεθών– υπερβαίνουν τις 300.

Μία από τις εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα οδυνηρή, είναι η «Σχεδία της Λαμπεντούζα». Απεικονίζει την κρίση του προσφυγικού στην Ιταλία, στα ανοικτά των ακτών της ιταλικής νήσου. Ο καλλιτέχνης είχε αρχικά αναφερθεί στη δουλειά του ως φόρο τιμής σε όλους αυτούς που «οι ελπίδες και τα όνειρά τους είναι στον πάτο της θάλασσας».

Άλλες είναι ένας κοστουμαρισμένος επιχειρηματίας σε έναν παιδότοπο, μια κούνια και μια τραμπάλα και μικρά παιδιά να κωπηλατούν σε μικρές βάρκες.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης θέλησε να έχει ως μοντέλα τους Γκουάντσες –πρώτους κατοίκους σπηλαίων στα Κανάρια, πριν από την ισπανική κατάκτηση– και κάλεσε ντόπιους να ποζάρουν, γι’ αυτόν το λόγο.

Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από υλικά με ουδέτερο pH και είναι σχεδιασμένα να αντέξουν στο πέρασμα αιώνων. Επιθυμία του DeCaires Taylor είναι, επίσης, να λειτουργήσει το μουσείο ως τεχνητός ύφαλος που θα επιτρέψει στη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα να ευδοκιμήσει.

Όλα αυτά τα θαυμαστά ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των δυτών.