«Χαρτογραφώντας την Κολώνα της Αίγινας, 2011-2014: Αρχιτεκτονική ανάλυση των ανατολικών προαστίων» είναι ο τίτλος ομιλίας της Καθηγήτριας Katja Sporn, Διευθύντριας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Χαρτογραφώντας την Κολώνα της Αίγινας» πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 2011-2014 με την οικονομική υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ και του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας. Το πρόγραμμα είχε τρεις στόχους: τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού χάρτη της Κολώνας, τη γεωφυσική επισκόπηση μη ανασκαμμένων περιοχών με σκοπό τον πιθανό εντοπισμό νέων σημείων προς ανασκαφή, και την τεκμηρίωση των ανατολικών προαστίων κατά τη Μέση και την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Η τελευταία περιελάμβανε χαρτογράφηση των καταστροφών και του οικοδομικού υλικού, των οικοδομικών φάσεων καθώς και αρχιτεκτονική ανάλυση, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για το σχεδιασμό μιας συνολικής αποκατάστασης αυτού του τμήματος του οικισμού.

Τα ανατολικά προάστια ανασκάφηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους, αρχής γενομένης με την ανασκαφή του Βαλέριου Στάη το 1894. Ακολούθησαν οι ανασκαφές του Paul Volters και κυρίως του Gabriel Welter, κατά διαστήματα, από το 1924 έως το 1941. Η τελευταία μεγάλη ανασκαφική έρευνα έγινε υπό τη διεύθυνση του Hans Walter, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

«Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα καμιάς από αυτές τις ανασκαφές δεν έχουν δημοσιευθεί πλήρως, η αρχιτεκτονική ιστορία και η λειτουργία των ανατολικών προαστίων έχουν παραμείνει άγνωστες, σε αντίθεση με την “έσω πόλη”, η εξέλιξη της οποίας έχει διακριθεί σε δέκα φάσεις» αναφέρει η δρ Katja Sporn σχετικά με το θέμα της ομιλίας της. «Στην ομιλία θα παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αρχιτεκτονικής ανάλυσης των ανατολικών προαστίων και θα επιχειρηθεί να αποσαφηνιστούν οι οικοδομικές φάσεις τους μέχρι την εξέλιξη της θέσης σε ιερό κατά τους ιστορικούς χρόνους» καταλήγει.

Η 4η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για φέτος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Αφροδίτη Χασιακού.