Οι σπόροι σταφυλιών που χρονολογούνται εδώ και 5.000 χρόνια είναι η πιο πρόσφατη ανακάλυψη αρχαιολογικών ερευνών που διεξήχθηκαν σε ένα ανάχωμα, ηλικίας 8.500 ετών, στη δυτική επαρχία της Σμύρνης. Οι έρευνες διεξήχθηκαν στην περιοχή Γιασίτεπε, στον Μπουρνόβα, πολύ κοντά στη Γιεσίλοβα, τον αρχαιότερο οικισμό που βρίσκεται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, τη Σμύρνη.

Εικάζεται οτι πρόκειται για σπόρους του περίφημου σταφυλιού Μπουρνόβα Μουσκάτ. Ο επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, καθηγητής Ζαφέρ Ντερίν, είπε ότι οι σπόροι οι οποίοι βρέθηκαν σε καμμένη μορφή στους πυθμένες κεραμικών, ενδέχεται να είναι τα απομεινάρια της πλέον παλαιάς ποικιλίας σταφυλιών που καλλιεργούνταν στην περιοχή της Σμύρνης και ότι χάρη σε αυτήν την ανακάλυψη είναι πιθανόν να έρθουν στο φως σημαντικές λεπτομέρειες για τη ζωή στην περιοχή αυτή κατά την αρχαιότητα.

Η περιοχή γύρω από τη Σμύρνη θεωρείται μία από τις πρώτες περιοχές της ιστορίας όπου καλλιεργήθηκαν σταφύλια. Στη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού, ήρθαν στο φως πάνω από 300 αρχαία αντικείμενα που ανήκουν στη Νεολιθική εποχή και στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται στο δημοτικό εκθεσιακό κέντρο του Μπουρνόβα.