Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 τελέστηκαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», που διοργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και στην οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό τα 29 ευρήματα από τις τελευταίες έρευνες στο χώρο του περίφημου ναυαγίου.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και εξήρε τη συμβολή των συντελεστών της έρευνας, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για τη διαρκή στήριξή του στο έργο των ερευνητών. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Η αξία των ευρημάτων είναι τεράστια. Είναι, ίσως, ένα ναυάγιο το οποίο φέρνει στο φως μια εποχή, και όχι μόνο. Φέρνει στο φως βασικά στοιχεία του πολιτισμού της εποχής εκείνης και κυρίως του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό το ναυάγιο ποιος ξέρει τι μυστικά μας κρύβει; […] Αν βρίσκομαι εδώ, είναι γιατί θέλω να αναδείξω τι κάνουν κάποιοι άνθρωποι σήμερα μέσα σ’ αυτή την κρίση, τη βαθιά κρίση η οποία έχει τόσο πολύ τραυματίσει τον Τόπο μας, τον Λαό μας».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του να θέσει υπό την αιγίδα του το ερευνητικό πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» και τις δράσεις που διοργανώνονται με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την πορεία των ανασκαφών και για τα σπουδαία ευρήματα που φέρνουν στο φως. Αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με την προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δρα Αγγελική Σίμωσι, και στις άοκνες προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον δρα Brendan Foley από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και τους επιστημονικούς υπεύθυνους δρα Θεοτόκη Θεοδούλου και δρα Δημήτριο Κουρκουμέλη, καταδυόμενους αρχαιολόγους, χωρίς την επιμονή των οποίων δεν θα είχαμε αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα.

Η δρ Αγγελική Σίμωσι τόνισε τη σημασία των νέων ευρημάτων για τις «πληροφορίες» που δίνουν για την εξέλιξη των επιστημονικών ερευνών και την τεκμηρίωση του ναυαγίου, καθώς και τις ελπίδες που γεννούν για τους θησαυρούς οι οποίοι κρύβονται ακόμα στο βυθό των Αντικυθήρων και παρουσίασε εν συντομία τα ευρήματα της έκθεσης.

Ο δρ Brendan Foley παρουσίασε το έργο της ερευνητικής ομάδας, αναφερόμενος όχι μόνο στα ευρήματα που εκτίθενται, αλλά και σε εκείνα τα οποία, λόγω της φύσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να μεταφερθούν, όπως είναι ένα μολύβδινο «δελφίνι» βάρους 100 κιλών, που χρησιμοποιούνταν ως αμυντικό όπλο για να συνθλίβει εχθρικά πλοία. Αναμένονται δε τα αποτελέσματα της γενετικής ανάλυσης (DNA) των δειγμάτων που ελήφθησαν από το σκελετικό υλικό, το οποίο βρέθηκε κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο του 2016.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κατερίνα Λασκαρίδου, ο Δήμαρχος Κυθήρων–Αντικυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ o Mathias Buttet, Διευθυντής της ωρολογοποιίας Hublot,η οποία είναι ο μεγάλος χορηγός των ερευνών,  απέστειλε χαιρετισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση πατήστε εδώ.