Το τεύχος 122 τού, αποκλειστικά συνδρομητικού πλέον, περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», μόλις κυκλοφόρησε και θα σταλεί σύντομα στους συνδρομητές του.

Το τεύχος ξεκινά με τη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ο αείμνηστος Χαράλαμπος Μπούρας, ο σπουδαίος καθηγητής και αναστηλωτής των μνημείων μας.

Από την αρχαιολόγο Σταματούλα Μακρυπόδη μαθαίνουμε, στη συνέχεια, για τα σύμβολα της Παλμύρας που φιλοξενούνται στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας και μας δίνουν πληροφορίες για ποικίλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη σημιτική θρησκεία.

Στο κείμενο του δρος Νικόλαου Πετρόχειλου παρουσιάζονται οι επιγραφές των Δελφών, οι οποίες στέκουν άγρυπνοι φρουροί μέσα στο χρόνο, διασώζοντας και μεταφέροντάς μας πολύτιμες πληροφορίες για το παρελθόν του ιερού.

H έννοια του χρόνου και τα ίχνη του στον υλικό πολιτισμό αλλά και στις κοινωνικές δομές του ανθρώπου διερευνώνται στο κείμενο της δρος Δήμητρας Παπακωνσταντίνου, προσφέροντας τροφή για σκέψη.

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών κατά τη διάνοιξη της Ιόνιας Οδού υπογράφει η δρ Ολυμπία Βικάτου. Σε αποκλειστικές φωτογραφίες απεικονίζονται τα αρχαία κατάλοιπα τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τα έργα κατασκευής του οδικού δικτύου στην Αιτωλοακαρνανία, πριν αυτά κρυφτούν ξανά στη γη, λόγω της πρακτικής της κατάχωσης.

Φέτος γιορτάζουμε τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του από τη διευθύντριά του, δρα Μαρία Λαγογιάννη–Γεωργακαράκου και με φωτογραφίες από το αρχείο του, επισκεπτόμαστε τους κύριους σταθμούς της πορείας του.

Το αφιέρωμα στην Κοιλάδα των Τεμπών ολοκληρώνεται με το τέταρτο μέρος του, στο οποίο εξετάζεται το βυζαντινό παρελθόν της περιοχής από την αρχαιολόγο Σταυρούλα Σδρόλια. Μαθαίνουμε πως τα ανασκαφικά ευρήματα προέρχονται από διαφορετικές περιόδους και αποτελούν δομές οι οποίες ικανοποιούσαν διαφορετικές ανάγκες των προσκυνητών.

Στο Μικρό Αφιέρωμα στη Μουσειολογία που ακολουθεί και αποτελείται από τα άρθρα των δρος Μάρλεν Μούλιου, δρος Εσθήρ Σολομών και Άννας–Μαρίας Κάντα, διερευνώνται η πραγματικότητα του μουσειακού επαγγέλματος στην Ελλάδα, τα εθνογραφικά μουσεία και η Θεσμική Κριτική αντίστοιχα.

Το τεύχος κλείνει με μία ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου των Ιωαννίνων από την αρχαιολόγο δρα Βαρβάρα Παπαδοπούλου, που μας αποκαλύπτει τη μακρά πορεία του Κάστρου μέσα στο χρόνο.

Από το επόμενο τεύχος, η «Αρχαιολογία» υιοθετεί την πολιτική της δημοσίευσης αποκλειστικά και μόνο πρωτότυπων άρθρων. Οι αναγνώστες μας θα αντικρίσουν επίσης μια νέα θεματική ενότητα: «Η Ελλάδα εκτός Ελλάδας». Επιθυμία μας είναι να δώσουμε χώρο σε τόπους του ελληνισμού, συχνά ξεχασμένους, για να αναδυθούν και να επιδείξουν τους θησαυρούς του μακρινού τους ελληνικού παρελθόντος.