«Το διαφορετικό είναι όμορφο. Όσο περισσότερες διαφορές τόσο το καλύτερο» δήλωνε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, από το αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, ο Μιχαήλ Μπορισόβιτς Πιοτρόφσκι (Mikhail Borisovich Piotrovsky), γενικός διευθυντής του Κρατικού Μουσείου του Ερμιτάζ, με αφορμή την έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία» η οποία εγκαινιάστηκε χτες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Φράσεις που ταιριάζουν απόλυτα στο κορυφαίο ρωσικό μουσείο, που στις τεράστιες εγκαταστάσεις του (έκτασης 233.345 τ.μ., από τα οποία τα 66.800 τ.μ. είναι εκθεσιακός χώρος) φιλοξενεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια εκθέματα από διαφορετικές κουλτούρες. Αρχαιότητες από την Αίγυπτο και την Ελλάδα, προϊστορικά έργα τέχνης από διάφορες περιοχές της Ρωσίας και της πρώην ΕΣΣΔ, κοσμήματα και έργα διακοσμητικής τέχνης, όπως τα τρία χρυσά σκυθικά αντικείμενα που θαυμάσαμε πρόσφατα στο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς και έργα περίφημων καλλιτεχνών της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης (όπως των Ντα Βίντσι, Μικελάντζελο, Βερονέζε, Τιντορέτο, Ελ Γκρέκο, Ρούμπενς, Βαν Γκογκ, Ροντέν, Πικάσο, Ματίς, Γκωγκέν, Σεζάν, Μονέ και Ρέμπραντ), είναι μερικά μόνο από αυτά.

Ο κ. Πιοτρόφσκι έδωσε μια μικρή «γεύση» από τα παραπάνω. Μια μεγαλύτερη και ακόμα πιο ζωντανή θα πάρουν οι επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, όπου από τις 2 Νοεμβρίου 2016 ως τις 26 Φεβρουαρίου 2017 θα εκτίθενται αριστουργήματα του Ερμιτάζ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016». Ως μείζον έχει χαρακτηριστεί το πολιτιστικό γεγονός, με τα εκθέματα να καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα 25 αιώνων (5ος αι. π.Χ.-20ός αι.), προσφέροντας μια μοναδική διαχρονική επισκόπηση πολιτισμών Ανατολής και Δύσης.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται σκυθικά αγγεία, ελληνικά και ρωμαϊκά κοσμήματα, έργα τέχνης και είδη καθημερινής χρήσης της Ανατολής, αλλά και ελαιογραφίες από την Ευρώπη της Αναγέννησης, όπως οι πίνακες «Πέτρος και Παύλος» του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» του Ρούμπενς, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο, με την αγία Ιουστίνη» του Λόττο, «Η άμωμος σύλληψις» (1645-1655) του Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Πουσέν, «Βάκχος» από τον κύκλο του Καραβάτζιο, καθώς και πιο πρόσφατα αριστουργήματα, όπως το σύμπλεγμα «Έρως και Ψυχή» του Κανόβα και το ομότιτλο γλυπτό του Ροντέν.

Η έκθεση διοργανώνεται σε ανταπόδοση άλλης που με τον τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» και τη συμμετοχή 120 βυζαντινών αρχαιοτήτων από ελληνικά μουσεία ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα στο ρωσικό μουσείο.

Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε το 1764, όταν η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης. Το μουσείο γιορτάζει την επέτειο ίδρυσής του κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα της Αγίας Αικατερίνης.