Με μεγάλη επιτυχία έλαβε τέλος η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως φαντασία και χειρ», η οποία παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 23 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 8 Μαΐου 2016. Την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 17.000 άτομα.

Το Βυζαντινό Μουσείο τιμώντας τη μνήμη του Φώτη Κόντογλου, για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, πρόβαλε με την έκθεση αυτή όχι μόνον το ζωγραφικό του έργο, κοσμικό και θρησκευτικό, αλλά φώτισε, για πρώτη φορά, την προσωπικότητά του ως λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων, συντηρητή, σκηνογράφου και δημοσιογράφου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πλήθος ξεναγήσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα, δόθηκαν διαλέξεις και μία ημέρα πριν από το κλείσιμό της έλαβε χώρα θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στον Φώτη Κόντογλου από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν με τίτλο «Ταξίδι με άνθη μυστικά». Με αυτή την εκδήλωση αναδείχθηκε η ελάχιστα γνωστή σχέση του Φώτη Κόντογλου με τον Κάρολο Κουν, η οποία ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Το επόμενο διάστημα το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει συνέδριο αφιερωμένο στον Φ. Κόντογλου και σύντομα θα εκδοθεί και ο επιστημονικός κατάλογος της έκθεσης.

Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.