Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και τον Νοέμβριο τις καλύτερες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική!

Για παιδιά 2-3,5 ετών

—«Γιατί ο ελέφαντας έχει προβοσκίδα; Τρισδιάστατα ζώα…». Εργαστήριο για γονείς και παιδιά (Κυριακή 6/11, 11.30-13.00 και Κυριακή 13/11, 11.30-13.00), με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Ήταν κάποτε μια εποχή που ο ελέφαντας είχε την πιο μικρή και κομψή μυτούλα από όλα τα ζώα του δάσους. Μια μέρα η ζούγκλα έπιασε φωτιά και καιγόταν από άκρη σε άκρη. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα ο ελέφαντας έχει μια τεράστια προβοσκίδα. Γιατί;

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά και οι γονείς, αφού παρακολουθήσουν τις περιπέτειες του ελέφαντα, όλοι μαζί θα μετατρέψουν το χώρο σε μία ζούγκλα με τεράστια ζώα. Θα πάρουν κουτιά, θα κολλήσουν ρολλά, θα τεντώσουν σχοινιά, θα τρυπήσουν με διάφορα υλικά και στο τέλος θα δώσουν χρώμα στις τρισδιάστατες κατασκευές τους.

Γονείς και παιδιά θα εξοικειωθούν με την κατασκευή τεράστιων αντικειμένων με  ανακυκλώσιμα υλικά και θα πειραματιστούν με διαφορετικές μεθόδους σύνδεσης (ταινία, κόλλα κ.λπ.), καθώς και με τη ζωγραφική πάνω σε διάφορους όγκους. Οι κατασκευές με μεγάλα υλικά αναγκάζουν το παιδί να εξασκήσει διαφορετικούς μυς αλλά και τις πιο αδρές κινητικές του δεξιότητες. Παράλληλα τα παιδιά παρατηρούν την ισορροπία των υλικών και ανακαλύπτουν ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να τα συνδέσουν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορέσουν άνετα και πρόχειρα ρούχα, γιατί σίγουρα θα λερωθούν!

Εισιτήριο:€15. Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12.

Για παιδιά 4-5 ετών

—«Ένα κορίτσι, μια μάγισσα κι ένα σπίτι με ένα πόδι. Φωβισμός και Ντανταϊσμός» (Σάββατο 12/11, 11:00-12:30 και Κυριακή 20/11, 11:30-13:00), με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Κόκκινα, κίτρινα, μπλε, πράσινα κομμάτια από χαρτί και μάτια, μύτες, φρύδια, χείλη, αυτιά, μαλλιά, κομμένα από περιοδικά, συνθέτουν τις εικόνες μιας ιστορίας από τη Ρωσία. Τα κολάζ του Henri Matisse και της Hannah Hoch ζωντανεύουν την ιστορία ενός κοριτσιού και μιας μάγισσας που ζούσε σ’ ένα σπίτι που είχε ένα πόδι και δίνουν έμπνευση για τα έργα των παιδιών.

Τα παιδιά θα δουν αντιπροσωπευτικά έργα του Φωβισμού και του Ντανταϊσμού και στη συνέχεια θα πειραματιστούν με την τεχνική του κολάζ: θα επιλέξουν, θα κόψουν και θα κολλήσουν πολύχρωμα χαρτιά, θα βρουν φωτογραφίες σε περιοδικά και θα συνθέσουν το δικό τους πρωτότυπο έργο. Τα παιδιά πρέπει να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα.

Εισιτήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7.

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών

—«Το πρώτο Photoshop, 1861» (για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 5/11, 11:00-13:00): H φωτογραφία έχασε την αθωότητά της πριν από πολλά χρόνια. Από τη δεκαετία του 1860 έχει αρχίσει ήδη η επεξεργασία, η επέμβαση δηλαδή στις φωτογραφίες. Αργότερα με την έλευση της ψηφιακής εικόνας και το photoshop οι επεμβάσεις γίνονται ακόμα πιο συχνές. Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα δουν μερικά παραδείγματα αλλοίωσης εικόνων στην ιστορία και θα καταλήξουν στον Oscar Rejlander, ο οποίος έκανε το πρώτο photomontage.

«Το φάντασμα της Στερεοσκοπικής και Φωτογραφικής εταιρίας του Λονδίνου» (για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 13/11, 11:30-13:30): Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα εξιχνιάσουν το μυστήριο των φαντασμάτων της Στερεοσκοπικής και Φωτογραφικής εταιρίας του Λονδίνου. Θα γνωρίσουν τα φωτογραφικά τρικ που χρησιμοποιούσε ο Sir David Brewster το 1856 για να βάλει φαντάσματα στις εικόνες του. Θα μάθουν επίσης να χρησιμοποιούν την αργή ταχύτητα στη φωτογραφική μηχανή, να πειραματίζονται με το σώμα τους και το χώρο και, τέλος, θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες φαντασμάτων.

—«Ζωγραφίζουμε με το φως» (για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 27/11, 11:30-13:30): Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα ανακαλύψουν το χώρο, θα κινηθούν σε αυτόν και θα παίξουν ομαδικά. Θα γίνουν τα ίδια φωτογράφοι, αλλά και θα φωτογραφηθούν. Θα εξερευνήσουν τις δημιουργικές δυνατότητες μιας φωτογραφικής μηχανής και θα φτιάξουν φωτεινά τοπία. Τέλος, θα τυπώσουν τις φωτογραφίες τους και θα τις μεταφέρουν στο χαρτί με χρώματα και άλλα υλικά.

—«Φωτογραφίζουμε τη χαρά, τη λύπη και άλλα συναισθήματα…» (για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 20/11, 11:30-13:30): Μέσα από το παιχνίδι και τη ζωγραφική τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα συναισθήματά τους και θα συνδεθούν με αυτά. Θα μάθουνε να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, παίζοντας με την υπόλοιπη ομάδα. Θα φωτογραφίσουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους, όπως τη χαρά, τη λύπη, τον ενθουσιασμό. Θα παίξουν με τις σκιές και θα μεταμορφωθούν με το φως. Θα χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφική μηχανή και θα ανακαλύψουν πώς το φως μπορεί να μεταμορφώσει πτυχές του εαυτού μας.

Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου. Εισιτήριο: €12. Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10.

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών

—«Αθλητισμός» (Κυριακή 13/11, 11:30-12:30): Μέσα από την ιστορία ενός Αθηναίου αθλητή οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τα αθλήματα, τις προπονήσεις, τους αγώνες, τα έπαθλα αλλά και τη σημασία του αθλητισμού για τους αρχαίους Έλληνες.

—«Γενναίοι Αρχαίοι» (Κυριακή 27/11, 11:30-12:30): Πώς γίνεται κανείς ήρωας; Τι όπλα χρειάζονται; Με ποιους θεούς πρέπει να έχει καλές σχέσεις; Ποια είναι τα μυστικά του καλού πολεμιστή; Μια διαδρομή γεμάτη δοκιμασίες αλλά και κατορθώματα .

Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη. Εισιτήριο:  €7 (για ένα παιδί και συνοδό). Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5.

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ.: 210 7228321-3.

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr.