Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με έναν κύκλο ομιλιών και θεματικών ξεναγήσεων στο κέντρο της Αθήνας. Σημαντικοί επιστήμονες θα μιλήσουν στο ευρύ κοινό για τα νεότερα δεδομένα της σύγχρονης έρευνας σχετικά με την Αθήνα στα τελευταία χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας και κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα (18ος-19ος αιώνας). Συντονιστές της συζήτησης που θα ακολουθεί τις διαλέξεις θα είναι αναγνωρισμένοι επιστήμονες, όπως η δρ Molly Greene, διεθνούς φήμης οθωμανολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Princeton. Η συμμετοχή του κοινού στις ομιλίες και στις ξεναγήσεις θα είναι ελεύθερη, με δυνατότητα κράτησης θέσεων στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Κάθε ομιλία θα μαγνητοσκοπείται και θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Η επικοινωνία με το κοινό, όμως, δεν θα σταματά στην αίθουσα της παρουσίασης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάθε ενδιαφερόμενος, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει σε πραγματικό χρόνο με τους εισηγητές (live chat) μετά την ανάρτηση της βιντεοσκοπημένης ομιλίας. Η ημέρα και η ώρα αυτών των διαδικτυακών συναντήσεων θα ανακοινώνεται εγκαίρως στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εκδηλώσεις συμπληρώνονται με την περιήγηση στις ζωντανές όψεις της οθωμανικής και οθωνικής Αθήνας μέσα από δύο ειδικά σχεδιασμένες περιπατητικές ξεναγήσεις.

Αφορμή για αυτήν την «αποκάλυψη» της Αθήνας αποτελεί ο ιστότοπος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη «Travelogues-Με το βλέμμα των περιηγητών», όπου προβάλλεται για πρώτη φορά, τεκμηριωμένα από ομάδα επιστημόνων, το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που περιέχεται στις εκδόσεις των περιηγητών από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα. Το υλικό, κατηγοριοποιημένο και ταξινομημένο, εμπλουτίζεται συνεχώς και είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Πρόγραμμα διαλέξεων

—17 Οκτωβρίου 2016: «Το κέντρο της Αθήνας το 18ο αιώνα», Μ. Κορρές (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ) / Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ώρα: 18:00.

—24 Οκτωβρίου 2016: «Η Αθήνα στα χρόνια του Χατζή Αλή Χασεκή», Κ. Στάθη (Ιστορικός της οθωμανικής περιόδου) / Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, ώρα: 18:00.

—7 Νοεμβρίου 2016: «Αναγνωρίζοντας την Αθήνα του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Σήμερα», Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη (Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ) / Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, ώρα: 18:00.

—14 Νοεμβρίου 2016: «Αθήνα, τέλη 18ου αιώνα: Η διπλή ταυτότητα», Ν. Γιακωβάκη (Επίκουρη καθηγήτρια στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, ΕΚΠΑ) / Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, ώρα: 18:00.

—21 Νοεμβρίου 2016: «Το ελληνικό κράτος ως νέος τόπος επιχειρηματικών προσδοκιών το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», Μ.Χ. Χατζηιωάννου (Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) / Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, ώρα: 18:00.

—28 Νοεμβρίου 2016: «Η Αθήνα στα οθωμανικά έγγραφα στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης», Ş. Ilicak (Δρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Harvard) / Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ώρα: 18:00.

Συμμετοχή ελεύθερη, δυνατότητα κράτησης θέσεων στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

—5 Νοεμβρίου: «Η Οθωμανική Αθήνα», Κ. Στάθη (ιστορικός οθωμανικής περιόδου).

—1 Δεκεμβρίου: «Η Οθωνική Αθήνα», Λ. Αργυρός (Επ. Επιμελητής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών).

Συμμετοχή ελεύθερη, περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη – Ιστορική Βιβλιοθήκη: 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Τηλ.: 210 4297540-42 (γραμματεία), www.laskaridou.gr

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία: Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα. Τηλ.: 210 3230168, www.athenscitymuseum.gr