Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» εγκαινίασε στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας την έκθεση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1494–1515)».

Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην ιστορική Sala Sansovino της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης, άνοιξε με χαιρετισμό από τον διευθυντή της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης, δρα Maurizio Messina, τον Υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, και τον Πρόεδρο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Πάνο Λασκαρίδη. Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

Ακολούθησαν επιστημονικές εισηγήσεις από τον δρα Niccolò Zorzi, Βυζαντινολόγο στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, τη δρα Αθηνά Γεωργαντά, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, τον επιμελητή της έκθεσης, Κωνσταντίνο Στάικο, αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου, και τη δρα Elisabetta Sciarra, εκπρόσωπο της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης, οι οποίοι μίλησαν για τον βίο του Άλδου, τις εκδόσεις του και τη σημασία τους για τη διάδοση των κλασικών και ειδικά των ελληνικών γραμμάτων στην Ιταλία της Αναγέννησης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της πολιτικής ηγεσίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, εκπρόσωποι της ιταλικής διανόησης, Διπλωμάτες καθώς και φίλοι-συνεργάτες του Ιδρύματος.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, παρουσιάζει τις ελληνικές εκδόσεις που τυπώθηκαν από τον Άλδο Μανούτιο στη διάρκεια της ζωής του. Τα έργα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την πλούσια συλλογή των ελληνικών Αλδινών εκδόσεων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και συμπληρώνονται με εκδόσεις από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, καθώς και τη Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Ο κατάλογος της έκθεσης από τον Κωνσταντίνο Στάικο, με εισαγωγή του Στέφανου Κακλαμάνη, κυκλοφορεί στην ιταλική, ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2016, καθημερινά 10.00–18.00. Φιλοξενείται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη (Sale Monumentali, είσοδος από το Μουσείο Correr, Πλατεία Αγίου Μάρκου, Βενετία).