Το τεύχος 121 τού, αποκλειστικά συνδρομητικού πλέον, περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», μόλις κυκλοφόρησε και θα σταλεί σύντομα στους συνδρομητές του.

Tο τεύχος αυτό ανοίγει με το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του διευθυντή του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) Αγαμέμνονα Τσελίκα, με κεντρικό θέμα τα «Παλίμψηστα και τα μακεδονικά χειρόγραφα».

Κατόπιν δημοσιεύεται το άρθρο της δρος Ολυμπίας Βικάτου «Ιονία Οδός:  Ένας άγνωστος αρχαίος κόσμος», πρώτο μέρος ενός Αφιερώματος στο οποίο θα παρουσιαστούν τα νέα ευρήματα από τις ανασκαφές που διενεργούνται στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο της κατασκευής της Ιονίας Οδού, τα οποία εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της χώρας.

Η αρχαιολόγος Ελένη Κονσολάκη–Γιαννοπούλου, διευθύντρια της ανασκαφής Αγ. Κωνσταντίνου Μεθάνων, μας ξεναγεί σε ένα «Μυκηναϊκό ιερό στα Μέθανα» και εξετάζει τη λατρευτική χρήση του χώρου.

Η ζωοαρχαιολόγος Δήμητρα Μυλωνά, με το άρθρο της «Βοσκοί, γεωργοί και ψαράδες προσκυνητές: η συμβολή της ζωοαρχαιολογίας», ολοκληρώνει το Αφιέρωμα στο Ιερό Κορυφής του Βρύσινα.

Τα «Ελαιοτριβεία στην αρχαία Θουρία» πραγματεύεται το άρθρο της αρχαιολόγου Ξένης Αραπογιάννη, δίνοντας μια εικόνα, μέσω των πρώτων ενδείξεων, της ελαιοκαλλιέργειας και της επεξεργασίας του καρπού στην αρχαία Μεσσηνία.

Η αρχαιολόγος Αφέντρα Μουτζάλη, στο άρθρο της «Πειρατές από το Αλγέρι, ο Γατοφάγος και το γεφύρι της Άρτας», κάνει μια αναδρομή σε θρύλους, παραδόσεις και την ιστορία του πιο γνωστού μνημείου της Ηπείρου, και όχι μόνο.

Στο τρίτο μέρος του Αφιερώματος στην Κοιλάδα των Τεμπών, οι αρχαιολόγοι Γεώργιος Τουφεξής, Γεώργιος Βήτος, Ράνια Εξάρχου, Θωμάς Παπαντώνης, με αφορμή τα ευρήματα στις δύο εισόδους της Κοιλάδας, γράφουν για την «Ελληνιστική λατρεία και τις αρχαϊκές ταφές» στην περιοχή.

Η Αρετή Χονδρογιάννη–Μετόκη, στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του Αφιερώματος στην Κοιλάδα του Μέσου Ρου του Αλιάκμονα, με τίτλο «Μεταχείριση των νεκρών», επιχειρεί μια διαχρονική προσέγγιση των ταφικών δεδομένων, όπως προκύπτουν από τις ανασκαφές, καλύπτοντας την απόσταση που χωρίζει τη Νεολιθική εποχή από τους χριστιανικούς χρόνους.

Το τεύχος περιλαμβάνει, επίσης, το δεύτερο μέρος του Μικρού Αφιερώματος στις Οικονομικές Κρίσεις, το οποίο επιμελήθηκε η Επίτιμη Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, Δέσποινα Ευγενίδου. Περιλαμβάνει τα κείμενα: «Η Ρώμη σε κρίση» της δρος Ελένης Παπαευθυμίου, «Οικονομία και νόμισμα στους Σελευκίδες» του δρος Μάκη Απέργη και «Αθήνα – Το τέλος της ηγεμονίας» του δρος Παναγιώτη Τσέλεκα.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι στην εποχή των ιπποτών μέσα από την παρουσίαση του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου του Κάστρου Χλεμούτσι/Clermont, από την αρχαιολόγο Αθανασία Ράλλη.