Walter Burkert, Πρωτόγονες Απαρχές. Τελετουργία και μύθος στην αρχαία Ελλάδα, μτφρ. Νίκος Καλταμπάνος, εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, Αθήνα 2016, σελ. 200. ISBN: 978-960-354-381-7

«Ποιητική αλληγορία, ιστορική αναγωγή και φιλοσοφική αλληγόρηση υπήρξαν οι τρεις σημαντικότερες λύσεις ανάγκης, που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες στη χιλιόχρονη προσπάθειά τους να συμφιλιωθούν με τους απαραίτητους αλλά ανεξιχνίαστους μύθους τους» γράφει ο Glenn W. Most στον Πρόλογό του στο παρόν βιβλίο και συνεχίζει:

«Οι ερευνητικές συμβολές του Walter Burkert στην ιστορία της ελληνικής θρησκείας αντιπροσωπεύουν τη σημαντικότερη ερμηνευτική πρόταση για την ανοικειότητα του ελληνικού μύθου, που γνώρισε ο γερμανόφωνος χώρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Burkert αποδεικνύεται δεινός γνώστης όλου του φάσματος των επιστημών που επικουρούν την κλασική φιλολογία –της αρχαιολογίας, της νομισματικής, της επιγραφικής, της ινδοευρωπαϊκής γλωσσολογίας– και ξέρει πώς να τις εφαρμόζει με μεθοδικότητα και διακριτικότητα».