«Πολλοί εξαπατώνται στον σχεδιασμό των κτηρίων, όταν, αντί να πράξουν αυτό που αρμόζει στον αρχιτέκτονα, κάνουν ό,τι αρμόζει στον ζωγράφο» γράφει ο Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαέλο Σάντσιο, περισσότερο γνωστός ως Ραφαήλ.

Τη σχέση του αρχιτέκτονα με τη Γεωμετρία θα αναλύσει σε ομιλία του ο Παναγιώτης Πάγκαλος (Δ. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Διδάσκων ΑΣΚΤ, ΕΑΠ), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Πώς αποδεικνύεται ότι η αρχιτεκτονική είναι μια λογική διεργασία και όχι αποτέλεσμα συναισθηματικής επιρροής ή μιας κατά προσέγγιση αλήθειας; Όπως αναφέρει ο Ραφαήλ στην Επιστολή προς τον Πάπα Λέοντα Ι’, βασικό στοιχείο διάκρισης μεταξύ ζωγράφου και αρχιτέκτονα συνιστά το αλάθητο της Γεωμετρίας.

Σύμφωνα με τον Ραφαήλ, ο αρχιτέκτονας δεν απεικονίζει φαντασιακά και κατά προσέγγιση το χώρο, αλλά αποτυπώνει τα πραγματιστικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών οργάνων και τα επεξεργάζεται υπό κλίμακα στην επιφάνεια εργασίας του με την ακρίβεια του γραμμικού σχεδίου. Ως εκ τούτου, η σχέση του αρχιτέκτονα με το κατεξοχήν λογικό εργαλείο, τη Γεωμετρία, τον καθιστά, εκτός από καλλιτέχνη, και έναν επιστήμονα του χώρου και του χρόνου.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Ο Αρχιτέκτων Ραφαήλ» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).