Tο εντυπωσιακό στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εγκαινίασε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του έργου:

«Είναι ένα έργο που ξεκίνησε πριν από χρόνια και έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα. Είμαι βέβαιος ότι η σοφία του Νέστορα έχει διαχυθεί στην Πύλο, στα χωριά της Μεσσηνίας κι από κει στην Πελοπόννησο και σε ολόκληρη τη χώρα και δίνει λίγο από το φως της σε όλους μας τους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Το στέγαστρο έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως σε αυτή τη συγκυρία. Ένα μνημείο της κλίμακας και της σημασίας του ανακτόρου του Νέστορα, στεγάζεται από ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής, στατικής και μεγάλης τεχνολογικής σημασίας. Το παλιό και το νέο συναντώνται εδώ. Δείχνουν πως τεχνολογικές και αρχιτεκτονικές εξελίξεις, καθώς και επιτεύγματα στις λεγόμενες θετικές επιστήμες, μπορούν να συνδυαστούν με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και να φτιάξουν μια Ελλάδα που πατάει σ’ όλα της τα πόδια μαζί. Η όλη προσπάθεια που αφορά στο Ανάκτορο είναι συνδυασµός προσπαθειών όχι μόνο πολύχρονων και όχι μόνο Ελλήνων. Είναι συνδυασµός προσπαθειών αρχαιολόγων από άλλες χώρες –και στην προκειμένη περίπτωση από την Αµερική– που διέθεσαν μια ζωή ολόκληρη στην προστασία, την ανάδειξη και εξέλιξη της δικής µας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία θεωρούν και δική τους. Αυτό σηµαίνει ότι οι διεθνείς προσπάθειες είναι απαραίτητες όχι μόνο για λόγους εξωστρέφειας αλλά γιατί στην εποχή που ζούµε µόνο τέτοιου τύπου συνεργασίες, που εξ ορισµού έχουν χαρακτήρα ειρηνικό και υπερκομματικό, μπορούν να δώσουν νέες προοπτικές».

Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Τζέιµς Γουάιτ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cincinnati, Τζακ Ντέιβις και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.

Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 11 Ιουνίου, ο κ. Μπαλτάς ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Κατόπιν, συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, με τους οποίους συζήτησε θέματα σχετικά με την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της τιμής των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει τα φθηνότερα εισιτήρια στον κόσμο αναλογικά με το τι προσφέρει. Τα 20 ευρώ για την Ακρόπολη ή τα 12 ευρώ για έναν αρχαιολογικό χώρο, όπως είναι η αρχαία Μεσσήνη, είναι πολύ λίγα για έναν ξένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν είσοδος για αρκετές κοινωνικές ομάδες και –το σημαντικότερο– ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια επιστρέφουν στον πολιτισμό».

Για την πορεία των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία και για το νέο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο Υπουργός τόνισε ότι: «Το Υπουργείο δεν διαχειρίζεται χρήματα ΕΣΠΑ και δεν έχει αρμοδιότητα ως προς τη χρηματοδότηση. Είναι ευτύχημα πως οι περισσότεροι περιφερειάρχες έχουν κεντρικό πυλώνα στην αντίληψη για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Από το Υπουργείο Πολιτισμού γίνεται μια ριζική ανανέωση στο ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων), στο οποίο καταλήγουν τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους. Το ταμείο έχει ως κατεύθυνση την επιστροφή των πόρων στο πολιτισμό για τις ανάγκες ανάπτυξής του».

Τέλος ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι θεωρεί «εξαιρετική» την ιδέα της δημιουργίας ενός φεστιβάλ όπερας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, προσθέτοντας ότι περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από το Δήμο της περιοχής.