Άρωμα Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη 12 Μαΐου στην οδό Πειραιώς, καθώς το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του Τούρκου φωτογράφου Ara Güler.

Στο επίκεντρο της βραδιάς, η προβολή του βραβευμένου σε διεθνή φεστιβάλ τουρκικού ντοκιμαντέρ «The Eye of Istanbul» των Binnur Karaevli και Fatih Kaymak, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του Ara Güler, κατά την προετοιμασία της αναδρομικής έκθεσης του στην Κωνσταντινούπολη. «Στα 87 του χρόνια ο Ara Güler παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Αν και έγινε γνωστός από την αποτύπωση της ζωής των ανθρώπων και των σημαντικών ιστορικών γεγονότων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία, έκανε διεθνή καριέρα για περισσότερα από εξήντα χρόνια και έχει δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες», επισημαίνουν οι διοργανωτές. «Παρ’ όλα αυτά», συνεχίζουν «το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές».

Ο Ara Güler παρομοιάζει τον εαυτό του ως ιστορικό που έχει «αποθανατίσει» τη ζωή των ανθρώπων και τα σημαντικότερα γεγονότα για περισσότερο από μισό αιώνα. Οι σκηνοθέτες δανείζονται τον τίτλο από το παρατσούκλι του Güler, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως «το μάτι της Κωνσταντινούπολης».

Την προβολή της ταινίας θα συνοδεύει έκθεση 40 φωτογραφιών του Ara Güler μέσα από τις οποίες απαθανατίζει καθημερινά στιγμιότυπα, με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους και φόντο την Κωνσταντινούπολη.