Η πολυσχιδής προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια παρουσιάζεται μέσα από ένα σύγχρονο ψηφιακό αρχείο, ανοιχτό στο ευρύ κοινό.

Το «Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια», που παρουσιάσθηκε σε σχετική ημερίδα, χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Παρουσιάζει τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831), μέσα από την καταγραφή, συγκέντρωση και ψηφιακή παρουσίαση αρχειακών συλλογών και τεκμηρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στις διαφορετικές πόλεις και χώρες στις οποίες έζησε και έδρασε.

Η επιστημονική ομάδα του Αρχείου επισκέφθηκε βιβλιοθήκες και αρχεία σε Κέρκυρα, Αθήνα, Γενεύη, Ζυρίχη, Φλωρεντία, Μπολόνια, Πάβια, Αγία Πετρούπολη και Μόσχα για να συλλέξει στοιχεία.

Το ψηφιακό αρχείο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Digital Humanities), επιχειρεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον Ι. Καποδίστρια, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό εργαλείο για τη μελέτη της εποχής, της ζωής και του έργου του.

Μεταξύ άλλων, ψηφιοποιήθηκαν 13.000 τεκμήρια της αρχειακής συλλογής του Ιωάννη Καποδίστρια που φιλοξενείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κέρκυρα και αναρτήθηκαν 276 τεκμήρια όπως προσωπογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες προσωπικών αντικειμένων, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές κ.ά.

Επίσης, παρουσιάζονται η πλούσια βιβλιοθήκη που είχε ο Καποδίστριας και 714 τίτλοι επιστημονικών μελετών που έχουν συγγραφεί για τον Καποδίστρια από το 1831 έως το 1996.

Το Ψηφιακό Αρχείο βρίσκεται εδώ.