«Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης», τιτλοφορείται η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη η οποία, παρουσιάζεται στο «Κουρσούμ τζαμί» στα Τρίκαλα, από το περασμένο Σάββατο, σε συνέχεια των εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Πρόκειται για μια μονοθεματική έκθεση που αφορά τα «Αναστενάρια», δηλαδή την ιεροπραξία της πυροβασίας σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως επισημαίνεται σε σχετικό σημείωμα.

Τα Αναστενάρια, τονίζεται ακόμα, είναι μια πανήγυρις που γίνεται κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο –για τρεις μέρες– με αφετηρία τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Θεωρείται μια ιερή τελετουργία, η οποία πηγάζει από τα βάθη του χρόνου ως μια αρχετυπική διαδικασία μεταφυσικής επικοινωνίας με το Θείο και εκφράζεται με υπερβατική συμπεριφορά όσων συμμετέχουν, καθώς δεν καίγονται πατώντας στα πυρωμένα κάρβουνα.

Οι εικόνες που εκτίθενται, όπως επισημαίνεται στο ίδιο σημείωμα, ελήφθησαν από το 2011 έως το 2014 στην Αγία Ελένη Σερρών και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και αποτελούν τμήμα πολύχρονης εργασίας του φωτογράφου με πρόθεση την αποτύπωση και την καλλιτεχνική απόδοση της εξέλιξης της ιεροπραξίας, μέσα από την ένταση των συναισθημάτων που εκφράζονται στα πρόσωπα και τα σώματα των ιερουργών καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετουργίας: από την αρχική ηρεμία και την ευλάβεια, στο άναμμα της φωτιάς, από την άντληση δύναμης διαμέσου του χορού στο «κονάκι» –όπως ονομάζουν τον χώρο του ιερού τους– έως την έκσταση που βιώνουν οι χορευτές πάνω στα κάρβουνα. Οι φωτογραφίες προσπαθούν να αποδώσουν όσο το δυνατό πιο παραστατικά το στίγμα της γιορτής, δίχως εντυπωσιασμό αλλά με την απαιτούμενη «ζεστασιά», συγκίνηση και ιερότητα, έτσι όπως ενυπάρχει στο δρώμενο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Απριλίου 2016 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, με αρωγό το Κέντρο Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης».