Τρεις μόλις μέρες μετά τον εορτασμό των ενενήντα πέντε χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου ανεβαίνει και πάλι στη «σκηνή» του Mathesis, αυτή τη φορά για να ρίξει άπλετο φως «σε ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας».

Ο τίτλος των μαθημάτων είναι «Η Επανάσταση του 1821: Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας».

Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας διήρκεσε περίπου επτά χρόνια κατά τα οποία οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και συγκρούσεις αποδείχθηκαν εξίσου σφοδρές με εκείνες στα πεδία των μαχών και στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Μέσα από περίπλοκες αλλαγές των πραγμάτων και την πολυπρόσωπη επέμβαση της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην ελληνική ιστορία, ορίστηκαν τα σύνορά του καθώς και ο πρώτος Κυβερνήτης του, ο Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας. Τα γεγονότα αυτά απετέλεσαν εφαλτήριο για περαιτέρω εξελίξεις εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων θα αναπτυχθούν:

-Τα διεθνή δεδομένα και η Οθωμανική Αυτοκρατορία στις παραμονές της έκρηξης της Επανάστασης του 1821.

-Οι κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές πραγματικότητες του Ελληνισμού τη στιγμή του μεγάλου εγχειρήματος.

-Τα πολεμικά γεγονότα και η σημασία τους.

-Τα πολιτικά γεγονότα και η σημασία τους.

Τα μαθήματα, που προσφέρονται από το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων – Mathesis δωρεάν χάρη στη γενναιόδωρη στήριξή τους από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ξεκινήσουν στις 28 Μαρτίου 2016 και θα διαρκέσουν 5 εβδομάδες.

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και φυσικά συνεχίζονται στον ιστότοπο mathesis.cup.gr

Πληροφορίες

Πλατφόρμα μαθημάτων: http://mathesis.cup.gr. E-mail: mathesis@cup.gr. Τηλέφωνο: 2810-391048.