Νέα στοιχεία διαφορετικών ιστορικών περιόδων, από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, την Αρχαϊκή εποχή και την Ελληνιστική περίοδο, αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Καστοριάς, σύμφωνα με ανακοίνωση στο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες.

Πήλινα και χάλκινα σκεύη, κοσμήματα αργυρά, χάλκινα αλλά και όπλα έφερε στο φως μια τυχαία ανασκαφή (κατά τη διάνοιξη αποχετευτικού αγωγού στην παραλίμνια θέση Κρεπενή).

Ερευνήθηκαν περί τις δέκα ταφές σε τρεις νεκροπόλεις με πλούσια κτερισμένες ταφές διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Η παλαιότερη, έκτασης 1,5-1,8 στρεμμάτων, χρονολογείται στον 8ο-7ο αι. π.Χ., στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, με πυκνές ταφές σε απλούς, συνήθως ορθογώνιους λάκκους, και λίγους κιβωτιόσχημους. Τριακόσια μέτρα από την πρώτη, είκοσι συνολικά τάφους με μοναδικά ευρήματα αποκάλυψε η δεύτερη νεκρόπολη της αρχαϊκής εποχής (6ος αι. π.Χ.) και η τρίτη των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων (του δ΄ τέταρτου του 4ου αι. ή και των αρχών του 3ου αι. π.Χ.).

Σύμφωνα με την ανασκαφέα τους, Γεωργία Στρατούλη, δρα Αρχαιολογίας και προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, τα πρόσφατα ευρήματα της Κρεπενής παραπέμπουν σε μία εύρωστη κοινωνία που επανασυνέστησαν μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου Γ’ οι βετεράνοι που επέστρεψαν από τον πόλεμο της Ασίας στα πάτρια εδάφη.