Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γίνεται απόλυτος προορισμός για τα παιδιά και την Άνοιξη. Κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσική!

Για παιδιά 2-3,5 ετών

—«Η μικρή μαϊμού και το μάνγκο». Ένα δάσος με αποτυπώματα! Eργαστήριο για γονείς και παιδιά (Σάββατο 5 Μαρτίου 11.0-12.30, Κυριακή 6 Μαρτίου 11.30-13.00) με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Ήταν μια μικρή μαϊμού. Ήταν κι ένα μάνγκο που κατάφερε να την τρομάξει. Τότε η μαϊμού έσπειρε τον τρόμο σε όλα τα ζώα του δάσους, μέχρι που ήρθε ο βασιλιάς λιοντάρης κι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Εσείς ποιο ζώο θα θέλατε να είστε από αυτή την ιστορία;

Στο αποκριάτικο εργαστήρι, τα παιδιά θα μεταμορφωθούν σε ζώα της ζούγκλας, θα περπατήσουν σαν αυτά και θα αφήσουν τα αποτυπώματά τους. Με τα ακροδάχτυλά τους, τα χέρια τους, τα πόδια τους, με κουμπιά, καπάκια, καλαμάκια, αυγοθήκες, σπάτουλες, σφουγγάρια και άλλα πολλά, θα φτιάξουν τα αποτυπώματα του λιονταριού, της καμηλοπάρδαλης, του κροκόδειλου και των άλλων ζώων της ζούγκλας.

Τα αποτυπώματα είναι οι πρώτες σφραγίδες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Ο ήχος που συνοδεύει το χτύπημα του αντικειμένου πάνω στην επιφάνεια τα συναρπάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με το σχέδιο που βγαίνει πάνω στο χαρτί. Τα παιδιά σιγά-σιγά συνειδητοποιούν ότι κάθε αντικείμενο έχει το δικό του αποτύπωμα και βιάζονται να ανακαλύψουν όλο και περισσότερα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στον οπτικοακουστικό συντονισμό των παιδιών. Οι γονείς ξαναθυμούνται τη χαρά των σφραγίδων και των αποτυπωμάτων και παίζουν μαζί με τα παιδιά τους, γεμίζοντας χαρτιά με σημάδια!

Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Απαραίτητη η παρουσία γονέα.

Εισιτήριο: €15. Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Για παιδιά 4-5 ετών

—«Ο Δαχτυλάκης και το Όνυ». Μια ιστορία πλασμένη από πηλό! (Σάββατο 19 Μαρτίου 11:00-12:30, Κυριακή 20 Μαρτίου 11:30-13:00) με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό αγόρι, ο Δαχτυλάκης. Μια μέρα αποφάσισε να πάει στη μεγάλη πολιτεία και να γίνει σπουδαίος πολεμιστής. Οι κίνδυνοι όμως διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, μέχρι που…

Η ιστορία του Δαχτυλάκη, φερμένη από την Άπω Ανατολή, ζωντανεύει μέσα από κούκλες φτιαγμένες από πηλό. Τα παιδιά θα δουν να ξεπηδάει μπροστά τους ένα μικρό αγόρι, ένα τεράστιο ψάρι, ένα τέρας τρομερό και φοβερό και άλλα πολλά. Θα ακούσουν για τα μυθικά τέρατα της Άπω Ανατολής που κατοικούν στα δάση, θα δουν πώς είναι οι πολεμιστές και οι πριγκίπισσες σ’ αυτή τη μακρινή χώρα και θα τους ακολουθήσουν στις περιπέτειές τους!

Και όταν η φαντασία των παιδιών ξυπνήσει για τα καλά, θα έρθει η ώρα να πάρουν στα χέρια τους πηλό, να πλάσουν τους δικούς τους ήρωες και τα δικά τους τέρατα και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Στο τέλος, κάθε παιδί θα παρουσιάσει τα έργα του και θα αφηγηθεί την ιστορία του.

Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Εισιτήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7.

Για παιδιά 5-7 και 8-10 ετών

—Μέση Ανατολή Ι (για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 5 Μαρτίου, 11:00-13:00), με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου.

Αυτή τη φορά ένα μαγικό ιπτάμενο χαλί θα ταξιδέψει τα παιδιά στη Μέση Ανατολή.. Εκεί θα συναντήσουν τον Αλαντίν με το μαγικό λυχνάρι, τον Σεβάχ το θαλασσινό και άλλους λιγότερο γνωστούς ήρωες που ξεπηδούν από τα παραμύθια της Χαλιμάς. Μαζί τους μέσα από παιχνίδι και αυτοσχεδιασμούς, τα παιδιά θα γνωρίσουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τις παραδόσεις τους.  Στο τέλος θα χαράξουν σε μέταλλο το δικό τους φυλαχτό hamsa, το χέρι δηλαδή της Φατιμά.

Εισιτήριο: €12. Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο).

—Mέση Ανατολή ΙΙ (για παιδιά 8-10 ετών: Σάββατο 19 Μαρτίου 11.00-13.00, για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 20 Μαρτίου 11.30-13.30) με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου.

Πάνω στη ράχη μιας καμήλας, τα παιδιά θα ταξιδέψουν στη γεμάτη με περιπέτειες έρημο. Εκεί θα συναντήσουν τους σκληροτράχηλους βεδουίνους και θα φιλοξενηθούν στη σκηνή τους. Κάτω από τα άστρα της ερήμου, θα ακούσουν τις μαγευτικές ιστορίες τους και θα γνωρίσουν τα πανάρχαια μυστικά τους. Επιστρέφοντας στο εργαστήριο, θα φτιάξουν ένα κιλίμι συνθέτοντας  κομμάτια από διάφορα υφάσματα.

Εισιτήριο: €12. Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο).

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00.