Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο πλαίσιο των δράσεών του που ως στόχο έχουν τη διάδοση και μελέτη του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου και της Ελένης Πασχαλίδου-Ζογγολοπούλου, καθώς και τη διάδοση των Καλών Τεχνών στο ευρύ κοινό, διοργανώνει έναν κύκλο σεμιναρίων Ιστορίας της Τέχνης.

Η ενότητα των 5 αυτών σεμιναρίων επικεντρώνεται στα χρόνια πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με έμφαση στη μεταπολεμική τέχνη, περίοδο που χρονικά και εικαστικά συμπίπτει με την περίοδο δραστηριοποίησης του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Το πρώτο σεμινάριο αναφέρεται στην περίοδο μαθητείας του Γ. Ζογγολόπουλου αλλά και της γυναίκας του Ελένης Πασχαλίδου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Διάρκεια σεμιναρίων: 24 Φεβρουαρίου – 20 Απριλίου 2016.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ανά 15 μέρες, κάθε Τετάρτη απόγευμα (24/2, 9/3, 23/3, 6/4, 20/4/2016) και ώρες 19:00-21:00.

Συμμετοχή: Κύκλος 5 σεμιναρίων 40€, φοιτητές και άνεργοι 30€ / Μεμονωμένο σεμινάριο 10€, φοιτητές και άνεργοι 7€. Αριθμός συμμετεχόντων: 25. Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Εγγραφές και πληροφορίες: 210-6712210, 210-6725879, info@zongolopoulos.gr ή https://www.eventbrite.com/e/21633276713

Συντονισμός-Επιστημονικός υπεύθυνος: Αλέξανδρος Τενεκετζής, Ιστορικός Τέχνης.

Τα σεμινάρια

1ο Σεμινάριο: 24 Φεβρουαρίου 2016. Εισηγήτρια: Χριστίνα Δημακοπούλου.

«Η ΑΣΚΤ την περίοδο της μαθητείας του Γιώργου Ζογγολόπουλου»: Η περίοδος των σπουδών του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην ΑΣΚΤ συμπίπτει χρονικά με την τελευταία φάση της εικοσαετούς θητείας του Γεώργιου Ιακωβίδη στη διεύθυνση της Σχολής. Μέσα στη μεταβατική συγκυρία που διαμορφώνεται για τη Σχολή λίγο πριν από την αποχώρηση του Ιακωβίδη, ο Ζογγολόπουλος θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, εμπλεκόμενος στις σπουδαστικές κινητοποιήσεις εναντίον του διευθυντή της, οι οποίες στο τέλος της δεκαετίας του ’20 θα θέσουν αμετάκλητα τη Σχολή σε τροχιά αναδιοργάνωσης. Η διάλεξη θα επιχειρήσει να συνθέσει την εικόνα του ακαδημαϊκού πλαισίου εντός του οποίου ο Ζογγολόπουλος διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά μεταξύ των ετών 1924-1930, εστιάζοντας στη συνδικαλιστική δράση που ο καλλιτέχνης ανέπτυξε κατά τα τελευταία έτη των σπουδών του.

2ο Σεμινάριο: 9 Μαρτίου 2016. Εισηγητής: Αλέξανδρος Τενεκετζής.

«Το αρχείο και η συλλογή του Γιώργου Ζογγολόπουλου – μια πρώτη προσέγγιση»: Με την παρούσα ανακοίνωση θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια κριτικής παρουσίασης του αρχείου και της συλλογής του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου, συνεξετάζοντας πτυχές από το δημόσιο και γνωστό έργο του καλλιτέχνη, σε αντιπαραβολή με το αρχειακό υλικό και εστιάζοντας κυρίως στα σημεία εκείνα που φωτίζουν αδιόρατες πτυχές της δημιουργικής του προσπάθειας.

3ο Σεμινάριο: 23 Μαρτίου 2016. Εισηγητής: Σπύρος Μοσχονάς.

«Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και οι καλλιτεχνικές ομάδες (1930-1960)»: Ήδη από τον Μεσοπόλεμο, και συγκεκριμένα από το 1929 με την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών, η δράση των σωματείων εικαστικών καλλιτεχνών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής ζωής. Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος υπήρξε μέλος του «Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών», που συστάθηκε το 1929 και της «Ομάδος Τέχνη 1930», που ιδρύθηκε το 1930, ενώ μεταπολεμικά, ο γλύπτης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου καθώς και της νεωτερικής «Ομάδας Εκθέσεων Στάθμη». Στο πλαίσιο της παρούσας διάλεξης, θα παρουσιαστεί η δραστηριότητα του Ζογγολόπουλου –και συμπληρωματικά της συζύγου του, Ελένης Πασχαλίδου-Ζογγολοπούλου– που σχετίζεται με τις καλλιτεχνικές ομάδες (εκθέσεις, δράσεις κ.λπ.) και ο αντίκτυπος των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν για τη βελτίωση των επαγγελματικών συνθηκών των Ελλήνων καλλιτεχνών μέσα στον 20ό αιώνα.

—4ο Σεμινάριο: 6 Απριλίου 2016. Εισηγητής: Αλέξανδρος Τενεκετζής.

«Η δημόσια γλυπτική του Γ. Ζογγολόπουλου: μια διαδρομή τέχνης στον χρόνο και στον χώρο»: Η παρούσα ανακοίνωση θα πραγματευτεί κυρίως τα έργα του Γ. Ζογγολόπουλου που τοποθετήθηκαν στον δημόσιο χώρο, σκιαγραφώντας την καλλιτεχνική του πορεία στον 20ό αιώνα, πορεία που συμπίπτει και διαμορφώνει εν πολλοίς και την πορεία της νεοελληνικής τέχνης στον 20ό αιώνα. Το έργο του θα αναλυθεί σε σύγκριση τόσο με το εγχώριο καλλιτεχνικό και ιστορικό πλαίσιο όσο και με το διεθνές-ευρωπαϊκό σε μια προσπάθεια ανάδειξης αλληλεπιδράσεων και επιρροών.

—5ο Σεμινάριο: 20 Απριλίου 2016. Εισηγήτρια: Άννυ Μάλαμα.

«Helping the Greeks to Help Themselves (Βοηθώντας τους Έλληνες να βοηθήσουν τους εαυτούς τους)»: Η αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Muriel King και η συγκρότηση του καλλιτεχνικού πεδίου στην Ελλάδα ως διακριτού παραγωγικού τομέα κατά τους πρώτους μετεμφυλιακούς χρόνους.