Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στη βάση της ανάπτυξης της  επικοινωνιακής της στρατηγικής, προβάλλει ως καίρια επιταγή τη διεύρυνση των σχέσεών της με την τοπική κοινωνία, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που καθιστούν τα μνημεία της πόλης πολυχρηστικούς χώρους πολιτισμού. Υιοθετώντας μια εξωστρεφή πολιτιστική πολιτική, επιχειρεί να αναπτύξει συνεργασίες με διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού με ποικίλες εκπαιδευτικές, εικαστικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.

Απώτερος στόχος της Εφορείας, από τη σύστασή της, είναι να προσελκύσει στα μνημεία αρμοδιότητάς της διαφορετικές ομάδες επισκεπτών και να προαγάγει τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική πρωτοπορία και την πρόσβαση, με χαρακτήρα βιωματικό και κιναισθητικό. Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με το Ωδείο Άνω Πόλης στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεργασία, η οποία σηματοδοτείται με τη διοργάνωση δύο μουσικών εκδηλώσεων στο Βυζαντινό Λουτρό, στην οδό Θεοτοκοπούλου, το μήνα Φεβρουάριο.

Το Βυζαντινό Λουτρό, μνημείο ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο από τα ελάχιστα εναπομείναντα βυζαντινά λουτρά στην Ελλάδα, αλλά και το  μοναδικό κοσμικό βυζαντινό μνημείο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα 14 μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για δεύτερη φορά, έπειτα από τις πολύχρονες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσής του.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Μουσικές βραδιές στο Βυζαντινό Λουτρό» που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι με τη συνεργασία της Εφορείας με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τείνει να γίνει θεσμός και συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο με τη διοργάνωση δύο μουσικών εκδηλώσεων του Ωδείου Άνω Πόλης, στις 15 και 29 Φεβρουαρίου 2016.

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στο Βυζαντινό λουτρό ο Άλκης και η Ανθή Κυρτσόγλου, καθηγητές του Ωδείου Άνω Πόλης, και ο καταξιωμένος μαέστρος Διαμαντής Παναγιώτης θα παρουσιάσουν για τους ακροατές συναυλία μουσικής δωματίου Κιθάρα-Βιολί, με μελωδίες αλλοτινών εποχών, μέσα από latin, jazz και tango ρυθμούς.

Τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια εκδήλωση με αποσπάσματα από μιούζικαλ του Broadway, από την τάξη τραγουδιού της Μιρέλλας Λύκα, καθηγήτριας μονωδίας και φωνητικής στο Ωδείο Άνω Πόλης, από την ίδρυσή του.

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων: 19.00.

Τόπος: Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης (Θεοτοκοπούλου 13).

Είσοδος: Ελεύθερη (Λόγω της μικρής χωρητικότητας του μνημείου ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι κρατήσεις θα γίνονται τηλεφωνικώς δίδοντας τα στοιχεία της Α.Τ. από την Τετάρτη 10/2/2016 και ώρα 10:00).

Πληροφορίες ΕΦΑΠΟΘ: 2313 310456 (Α. Μαντζούρη).