Tο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναστηλώσεων διοργανώνει η Εταιρεία Έρευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης των Μνημείων (ΕΤΕΠΑΜ) τον Νοέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη.

Αντικείμενο – Θεματολογία

Στο αντικείμενο του συνεδρίου εμπίπτουν τα σχετικά με την αναστήλωση των ιστορικών κτισμάτων (και των λειψάνων τους) ζητήματα, που αφορούν:

α) στη φιλοσοφία και μεθοδολογία των επεμβάσεων,

β) στη σεισμική επικινδυνότητα των μνημείων,

γ) στην τεχνολογική έρευνα (τεκμηρίωση, τεχνικές, υλικά κ.λπ.) και εφαρμογή,

δ) στην ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε επιστήμονες που προέρχονται από τους χώρους των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας και συνεισφέρουν στο αναστηλωτικό έργο. Η διάρκεια του συνεδρίου θα είναι τριήμερη και δύο από τις συνεδρίες θα αφιερωθούν στα ειδικά θέματα με τίτλους:
 «Αναστηλώσεις νεότερων μνημείων με φέροντα στοιχεία από χάλυβα και οπλισμένο σκυρόδεμα» και
 «Οι επιπτώσεις του σεισμού της Κεφαλλονιάς στα μνημεία».

Οι ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν πρέπει να είναι πρωτότυπες και να αποτελούν ουσιαστική συμβολή στο αντικείμενο, εκθέτοντας στην περίπτωση των εφαρμογών ολοκληρωμένη την αναστηλωτική προβληματική του συμμετέχοντα, και στην περίπτωση της έρευνας την άμεση συσχέτισή της με τα αναστηλωτικά ζητήματα. Ανακοινώσεις τύπου χρονικού εργασιών ή με αμιγή προσέγγιση ιστορικού αρχιτεκτονικής (ή ιστορικού κατασκευών) δεν εμπίπτουν στην θεματολογία.

Η διάρκεια των ανακοινώσεων δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά της ώρας. Αποκλείεται η συμμετοχή του ίδιου προσώπου σε περισσότερες από δύο εργασίες.

Συμμετοχή

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να στείλουν το όνομα και τον τίτλο της ανακοίνωσής τους από τις 20 Δεκεμβρίου 2014.

Για την επιλογή των ανακοινώσεων οι συμμετέχοντες οφείλουν να στείλουν και περιλήψεις έκτασης από μία έως τρεις σελίδες, στις οποίες είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται μικρά ασπρόμαυρα γραμμικά σχέδια, διαγράμματα και ασπρόμαυρες εικόνες.

Οι περιλήψεις πρέπει να υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση 4etepam.conference@gmail.com μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επικοινωνία και πληροφορίες στο e-mail: 4etepam.conference@gmail.com και στο τηλέφωνο 2310-423079 (κα Καλλιόπη Θεοχαρίδου).

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους: Κ. Αθανασιάδου, Ε. Δεληνικόλα, Κ. Δρόσου, Κ. Θεοχαρίδου, Χ. Ιγνατάκη ,Α. Μιλτιάδου, Β. Πάχτα, Α. Ρόζο, Μ. Στεφανίδου, Θ. Σαλονικιό.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους: Φ. Αθανασίου, Γ. Βελένη, Ε. Βιντζηλαίου, Ν. Δεληνικόλα, Κ. Ζάμπα, Χ. Ζαρκάδα, Γ. Ζαχαροπούλου, Πλ. Θεοχαρίδη, Κ. Θεοχαρίδου, Χ. Ιγνατάκη, Γ. Καραδέδο, Π. Κουφόπουλο, Σ. Μαμαλούκο, Α. Μιλτιάδου, Π. Μπίρταχα, Χ. Μπούρα, Αι. Ντέλλα, Ι. Παπαγιάννη, Γ. Πενέλη, Κ. Στυλιανίδη, Ι. Στεριώτου, Δ. Φιλιππίδη, Ε. Χλέπα.