Στους πολυάριθμους φίλους του απευθύνεται το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» (ΠΛΙ), που εδρεύει στο Ναύπλιο, προκειμένου να ξεπεράσει μια πολύ δύσκολη για τα οικονομικά του περίοδο.

Περισσότερα από 30.000 αντικείμενα περιλαμβάνονται στις συλλογές του ΠΛΙ, που καλύπτουν όλους τους κλάδους που αφορούν στο νεότερο ελληνικό πολιτισμό, ενώ σταθμός στην ιστορία του ήταν το 1981, έτος κατά το οποίο τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς (EMYA) για την έκθεση «Παραγωγή, επεξεργασία και εφαρμογή των φυσικών υφαντικών υλών στην Ελλάδα».

Στον ερευνητικό τομέα του περιλαμβάνονται έρευνες σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την καταγραφή και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού, της μουσικής και του χορού, της προβιομηχανικής τεχνολογίας και του παιδικού παιχνιδιού. Τα αποτελέσματα των ερευνών έγιναν ο κορμός της εκδοτικής δραστηριότητας του Ιδρύματος, στην οποία συγκαταλέγεται η επιστημονική επετηρίδα «Εθνογραφικά» και η νεότερη σειρά «Ενδυματολογικά».

Παρά τον πλούτο των συλλογών του, τις διακρίσεις και το ερευνητικό του έργο, το ΠΛΙ όλα αυτά τα χρόνια έχει περάσει διάφορες περιπέτειες, έχοντας να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο συνέχισε το έργο του με μεγάλες εκθέσεις, εκδόσεις, έρευνα και άλλες δραστηριότητες, που του απέφεραν διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, EMA Lifetime Achievement Award).

Οι φίλοι του Ιδρύματος μπορούν να στηρίξουν το έργο του είτε στέλνοντας μια μικρή ή μεγάλη ενίσχυση είτε ακολουθώντας ένα από τα χορηγικά του προγράμματα.

—Κάρτα υποστηρικτού με ετήσια συνδρομή: Μέλος: 60 €. Μαθητές – Φοιτητές: 30 €. Τα προνόμια που συνοδεύουν την κάρτα είναι ένα δώρο εγγραφής, ελεύθερη είσοδος στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου καθώς και έκπτωση 10% στο πωλητήριό του.

—Υιοθεσία θέσεως εργασίας: Η «Υιοθεσία Θέσεως» αποτελεί ένα πρόγραμμα χορηγικής υποστήριξης του Ιδρύματος. Δίνει τη δυνατότητα σε δωρητές να αναλάβουν τα έξοδα μιας Διοικητικής, Επιστημονικής ή άλλης θέσης σε ετήσια βάση. Ο κάθε δωρητής μπορεί να επιλέξει τον τομέα και τη δραστηριότητα του Ιδρύματος που θέλει να υποστηρίξει και να παρακολουθεί την προσφορά του να μετατρέπεται σε παραγωγικό έργο.

—Υιοθεσία μουσειακού ή μουσειακών αντικειμένων: Ο δωρητής μπορεί να υιοθετήσει ένα ή περισσότερα μουσειακά αντικείμενα, είτε προσφέροντας το χρηματικό ποσό για την αγορά τους είτε καλύπτοντας τη συντήρησή τους.

—Εθελοντική συμμετοχή: Το ΠΛΙ δέχεται αιτήσεις από έναν περιορισμένο αριθμό εθελοντών, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα διάφορα τμήματα για συγκεκριμένο και προσυμφωνημένο διάστημα. Αποστολή βιογραφικού στο pff@otenet.gr

Αριθμοί Λογαριασμών:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR9301104270000042748015718

ALPHA BANK: IBAN GR6301406720672002001000030

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.