Συζήτηση με θέμα «Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας» διοργανώνουν το «Διάζωμα» και το Megaron Plus, στο πλαίσιο της δυναμικής τους συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε το 2012. Η εκδήλωση εντάσσεται σε ένα νέο κύκλο διαλέξεων, ο οποίος έχει ως στόχο να φωτίσει τρία λιγότερο γνωστά –πλην όμως εξίσου σημαντικά– αρχαία θέατρα: το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας στην Αιτωλοακαρνανία και το θέατρο της Πλατιάνας στην Ηλεία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα).

Ομιλητές και θέματα

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Ερωφίλη-Ίρις Κόλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, και η Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, θα δώσουν διάλεξη με τίτλο «Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Η ανασκαφική έρευνα».

Όπως αναφέρουν οι ομιλήτριες: «Το θέατρο της Πλατιάνας βρίσκεται στο έκτο άνδηρο (VI) της ακρόπολης. Πρόκειται για μικρό θέατρο, κατασκευασμένο από αδροδουλεμένους γωνιόλιθους ντόπιου ασβεστόλιθου. Παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: το κοίλο, την ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Το θέατρο χρονολογείται σε δύο φάσεις: Το κοίλο χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ, ενώ το σκηνικό οικοδόμημα στον 3ο αι. π.Χ. (245 π.Χ.). Το μνημείο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί το δεύτερο σωζόμενο θέατρο στο Νομό Ηλείας, μετά από αυτό της αρχαίας Ήλιδας. Πέρα όμως από την επιστημονική αξία του μνημείου, η ανάδειξη του ελπίζουμε πως θα μπορέσει να συμβάλλει και στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

«Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Η διαχείριση ενός λανθάνοντος μνημείου» είναι ο τίτλος της ομιλίας του αρχιτέκτονα-μηχανικού Θεμιστοκλή Μπιλή. Η παρουσίασή του θα εστιάσει στην εξέταση του θέματος της γενικότερης διαχείρισης του θεάτρου στην Πλατιάνα. Θα αναφερθούν ζητήματα γενικών αρχών και μεθόδου προσέγγισης, αλλά και σκοπιμότητας της αποκατάστασης του συγκεκριμένου θεάτρου. Θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο εμπόδια και δεσμευτικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο μνημείο μπορούν να αποτελέσουν ερεθίσματα για δημιουργία και πρωτότυπες λύσεις που θα προσαρμόζονται στο πλαίσιο των συνθηκών του τόπου.

Τέλος η αρχιτέκτων-μηχανικός Μαρία Μαγνήσαλη θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Το πρόγραμμα ανάδειξης ενός μνημείου ως μέσο προστασίας». Όπως αναφέρει σχετικά η κα Μαγνήσαλη: «Με την ευκαιρία της εκπόνησης της μελέτης αποκατάστασης του θεάτρου, η νέα έρευνα στον χώρο απέδωσε σημαντικά συμπεράσματα για τη μορφή του και την εξέλιξή του στο χρόνο. Θεωρώντας την ορθή ανάδειξη βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της διαρκούς υποβάθμισης ενός μνημείου, η μελέτη προβλέπει μια ομάδα εργασιών που θα συμβάλουν στην κατανόηση της μορφής του με την ανασύνταξη του διαθέσιμου αρχαίου υλικού».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα».

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή δελτίων στο Μέγαρο Μουσικής θα ξεκινήσει στις 17:30.