Το γυμνό του Αμεντέο Μοντιλιάνι «Nu Couché» («Ξαπλωμένο γυμνό», 1917-1918), που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά του έργα, πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη έναντι 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τη δεύτερη παγκοσμίως υψηλότερη τιμή πώλησης ενός έργου τέχνης σε δημοπρασία.

Το έργο έφτασε στην τιμή αυτή μέσα σε εννέα λεπτά, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, διευκρινίζοντας ότι πλειοδότησαν επτά αγοραστές και τελικά πωλήθηκε σε έναν Κινέζο, ο οποίος δεν κατονομάστηκε και έκανε την προσφορά του τηλεφωνικώς. Ο οίκος δημοπρασιών είχε εκτιμήσει τον συγκεκριμένο πίνακα στα 100 εκατ. δολάρια.

Το γυμνό του Μοντιλιάνι έρχεται δεύτερο παγκοσμίως σε τιμή πώλησης σε δημοπρασία μετά τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου», ο οποίος είχε φτάσει τα 179,4 εκατ. δολάρια τον Μάιο, σε δημοπρασία του ίδιου οίκου.

Το έργο αυτό του 1917-1918 ανήκει σε μια σειρά με γυμνά που δημιούργησε ο Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης (1884-1920) –ο οποίος είχε εγκατασταθεί εκείνη την εποχή στο Παρίσι– και είχε προκαλέσει σάλο όταν εκτέθηκε μαζί με άλλα στην γκαλερί του Παρισιού Berthe Weill. Η αστυνομία είχε δώσει εντολή να αποσυρθούν.

Ο πίνακας κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ έργου τέχνης του Μοντιλιάνι, ενός γλυπτού με τίτλο «Tête», το οποίο είχε πωληθεί έναντι 70,7 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2014.

Ποιος είναι ο Κινέζος που αγόρασε το έργο του Μοντιλιάνι

Ο νέος ιδιοκτήτης του έργου του Μοντιλιάνι είναι ο Κινέζος επιχειρηματίας Λιου Γικιάν, ηλικίας 51 ετών, πρόεδρος του ομίλου Sunline, ο οποίος διαθέτει μια περιουσία που εκτιμάται στο 1,38 δισ. δολάρια από το περιοδικό Forbes. Ο Λιου έχτισε την αυτοκρατορία του παίζοντας αρχικά στο χρηματιστήριο της Σανγκάης τη δεκαετία του 1990, προτού περάσει από τα χρηματοοικονομικά και τα ακίνητα στην προεδρία ενός τεράστιου ομίλου με διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών τα χημικά και τα φάρμακα.

Άρχισε να γίνεται γνωστός στην αγορά έργων τέχνης ξεκινώντας να αποκτά έργα για τα δύο μουσεία που έχει ανεγείρει στη Σανγκάη, το μουσείο Long στην Πουντόνγκ και το μουσείο Long στο δυτικό Μπουντ, το οποίο άνοιξε πέρυσι.

Ο Λιου απέκτησε το 2014 για λίγα περισσότερα από 36 εκατ. δολάρια ένα κύπελλο της εποχής Μινγκ, στολισμένο με κόκορες και κότες. Τον Απρίλιο πρόσφερε 14,7 εκατ. δολάρια για ένα μπλε βάζο της εποχής Σονγκ, ηλικίας 800 ετών. Τον προηγούμενο μήνα είχε αποκτήσει προς 14 εκατ. δολάρια μια συλλογή βουδιστικών καλλιγραφιών της εποχής Μινγκ. Παράλληλα το 2014 ο Λιου έδωσε το ποσό ρεκόρ των 45 εκατ. δολαρίων για ένα θιβετιανό τάνγκα (βουδιστική ζωγραφιά) του 15ου αιώνα.

Ο ίδιος δικαιολόγησε κάποιες από τις αγορές του λέγοντας ότι το έκανε για πατριωτικούς λόγους: θέλησε να επαναπατρίσει στην Κίνα αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί.

Εκπρόσωπος του Κινέζου επιχειρηματία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Σανγκάη ότι το «Ξαπλωμένο γυμνό» θα εκτεθεί το 2017 στο μουσείο Long στην Πουντόνγκ με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από τα εγκαίνιά του.

Παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του Λίχτενσταϊν

Στην ίδια δημοπρασία, καταρρίφθηκε ένα άλλο παγκόσμιο ρεκόρ για καλλιτέχνη, με τον πίνακα «Nurse» του Ρόι Λίχτενσταϊν, ο οποίος πωλήθηκε έναντι 95,37 εκατ. δολαρίων από τον ίδιο οίκο.

Ο πίνακας του Αμερικανού καλλιτέχνη της ποπ αρτ κατέρριψε το ρεκόρ τιμής πώλησης που κατείχε το έργο του «Women with Flowered Hat» (του 1963), το οποίο είχε πωληθεί το 2013 έναντι 56,12 εκατ. δολαρίων.