Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) εγκαινιάζει τη νέα περιοδική φωτογραφική έκθεση της τουρκάλας φωτογράφου Figen Çiftçi, με τίτλο «Μια φορά και έναν καιρό…» («Once Upon a Time…»).

Στην πέμπτη αυτή ατομική της έκθεση, η Çiftçi –μέσα από μία σειρά φωτορεαλιστικών έργων κολάζ και ζωγραφικής μας δίνει μια ιδιάζουσα οπτική του αρχαίου κόσμου, συνδυάζοντας συχνά τη φωτογραφική αποτύπωση λαμπρών ερειπίων της αρχαιότητας σε Ελλάδα και Τουρκία με σκηνές της λαϊκής παράδοσης, της καθημερινότητας και της σύγχρονης ζωής στις δύο γειτονικές χώρες.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 40 φωτογραφικά έργα, στα οποία εφαρμόζεται είτε η τεχνική του ψηφιακού κολάζ (C-print) είτε μεικτή τεχνική (ακρυλικό σε εκτύπωση). Μεγάλος αριθμός έργων της Figen Çiftçi αφορά σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχιτεκτονικών καταλοίπων και μνημείων από αρχαίες πόλεις της Μ. Ασίας (Αφροδισιάς, Έφεσος, Αιζανοί, Άσπενδος, Ιεράπολις, Λαοδίκεια), σε συνδυασμό με επίσης ασπρόμαυρες φωτογραφίες λίθινων αρχαιοτήτων από διάφορα μουσεία της Τουρκίας αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η Çiftçi διανθίζει τα έργα της αυτά με έγχρωμες φωτογραφικές απεικονίσεις σύγχρονων κατοίκων της Καρπάθου με παραδοσιακές ενδυμασίες, καθώς και κατοίκων της Τουρκίας, κυρίως γιουρούκων.

Τα κατασκευασμένα με μεικτή τεχνική έργα της καλλιτέχνιδας αφορούν κυρίως σε φωτογραφίες λίθινων αγαλμάτων και ανάγλυφων στηλών, πήλινων ειδωλίων και ψηφιδωτών. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στις συλλογές διαφόρων μουσείων της Τουρκίας, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και αρκετές αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Η Figen Çiftçi, μέσα από το έργο της, επιδιώκει να εξάρει τη διαχρονία της τέχνης και την αέναη επίδραση του αρχαίου πολιτισμού στον σύγχρονο καθημερινό βίο, προωθώντας έτσι τον δημιουργικό «διάλογο» παρελθόντος-παρόντος και την πολιτισμική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας.

Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.