Ξεκίνησε η λειτουργία του ψηφιακού τμήματος του Κέντρου Αρχαιολογικής Πληροφόρησης «Γιάννης Σακελλαράκης και Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη» στα Ανώγεια.

Από την περασμένη Δευτέρα όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης, φοιτητές, μαθητές και επισκέπτες, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε τρισδιάστατες και διαδραστικές εικόνες και προβολές που σχετίζονται με την ιστορική εξέλιξη των ανασκαφών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου, με απεικονίσεις, αντίγραφα ευρημάτων του Ιδαίου Άντρου και ευρημάτων της Αρχαίας Ζωμίνθου.

Η θεματολογία περιλαμβάνει τρισδιάστατη περιήγηση των αρχαιολογικών χώρων σε ένα στερεοσκοπικό ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται μέσω ειδικού 3D projector, όπου ο επισκέπτης φορώντας ειδικά γυαλιά στερεοσκοπικής θέασης θα έχει την αίσθηση της παρουσίας στον φυσικό χώρο των ευρημάτων, αλλά και μέσω αφηγητή θα παρέχονται βασικές πληροφορίες για την ιστορία αλλά και την πολιτισμική σημασία των αρχαιολογικών χώρων.

Με τη διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή (τραπέζι αφής) θα παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες, και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά, αλλά όχι μόνο, να μαθαίνουν για τους μύθους της αρχαίας λατρείας που υπήρχε στην περιοχή μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι – εφαρμογή αφής με διαμορφωμένα γραφικά και περιβάλλον πλοήγησης. Στη συνέχεια μέσω δύο εφαρμογών (κουίζ και παζλ) θα μπορούν οι επισκέπτες να αφομοιώσουν καλύτερα όσα τους παρουσιάστηκαν. Σε ειδικές προθήκες ολογραμματικής παρουσίασης θα εμφανίζονται αντίγραφα ευρημάτων (πέλεκυς και κόσμημα).

Παράλληλα, επιμέρους επιμορφωτικές προβολές, σε οθόνες τοίχου θα παρουσιάζουν ολιγόλεπτα επαναλαμβανόμενα θεματικά ντοκιμαντέρ, τα οποία θα εμβαθύνουν την πληροφόρηση του επισκέπτη πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Πχ. τις διαδικασίες ανασκαφής των αρχαιολογικών χώρων, την αρχιτεκτονική σημασία της Ζωμίνθου κ.λπ. Η διαδραστική περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους γίνεται με μία ψηφιακή προβολή σε κάθετη επιφάνεια που θα παρέχει τη δυνατότητα διάδρασης μέσω της αφής.

Από σήμερα και μέχρι τέλος του χρόνου, το κέντρο πληροφόρησης θα παραμένει ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή με ώρες λειτουργίας 10:00-14:00 δίνοντας, όπως τονίζει ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης: «…μια μεγάλη ευκαιρία σε όλους τους Ανωγειανούς, σε όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα στα σχολεία της περιοχής να το επισκεφτούν ξανά, να το δουν πλέον στην ολοκληρωμένη του μορφή, θαυμάζοντας αυτό το τόσο σύγχρονο δημιούργημα που μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία μας μεταφέρει στη μινωική αρχαιότητα και στο ρόλο που διαδραμάτισαν ο Ψηλορείτης και το Ιδαίο Άντρο στη δημιουργία αυτού του σπουδαίου πολιτισμού».