Την ευεργεσία των ομογενών Ανωγειανών Μιχάλη και Λετίτσιας Σταυρακάκη τίμησαν τα Ανώγεια, αποτίνοντας φόρο τιμής στο ζευγάρι που μέσα στα δύσκολα χρόνια της ανοικοδόμησης και της προσπάθειας να «αναστηθούν» το χωριό και η τοπική κοινωνία από τις πληγές του ολοκαυτώματος, προσέφεραν με ανιδιοτέλεια και αληθινή αγάπη.

Τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων όσο και ο δήμος Ανωγείων τίμησαν χτες τη μνήμη αυτών των δυο ευεργετών με τρισάγιο και μουσική βραδιά, στην οποία «οι προσευχές αλλά και τα χειροκροτήματα θα ανήκουν όλες και όλα στο ζεύγος των ομογενών που δεν ξέχασαν το τόπο τους και τον ευεργέτησαν με ό,τι σημαντικότερο για μία τοπική κοινωνία, τα «όπλα για την εκπαίδευση και την Παιδεία», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης, πρεσβύτερος της ενορίας των Ανωγείων.

Το 1954, το Σταυράκειο Γυμνάσιο ήταν πραγματικότητα μετά την ευεργεσία Σταυρακάκη και οι πόρτες του άνοιξαν για να υποδεχτούν τους μαθητές της περιοχής, ώστε να λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια και να βγουν στη ζωή. Τα Ανώγεια του πνεύματος, του πολιτισμού, των αγώνων για την ελευθερία και ο τόπος με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κατοίκων που δεν εγκαταλείπουν τον τόπο τους, αν και τόσο δύσκολος, οφείλουν στους ευεργέτες Σταυρακάκη την οικοδόμηση, δημιουργία του σχολείου. «Μέσα από τις τάξεις του, εξήντα ένα χρόνια, πλήθος επιστημόνων, άνθρωποι του πνεύματος, των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής, μπόρεσαν να μεταλαμπαδεύσουν την κουλτούρα των Ανωγείων αλλά και του ορεινού Μυλοποτάμου, ανεξάρτητα το που η ζωή τους «έστειλε» ανά τον κόσμο», τόνισε ο πατήρ Ανδρέας.

Σήμερα, πια, όπως καταμαρτυρούν οι Ανωγειανοί, μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, μέσα σε συνθήκες που έχουν πλήξει ακόμα και την παιδεία, από κοινού, η τοπική κοινωνία και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που λειτουργούν στην περιοχή, προσπαθούν να στηρίξουν τη γνώση που απευθύνεται στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου που φοιτούν στο σχολείο των ευεργετών Σταυρακάκη.

Ο Μιχάλης και η Λετίτσια, εκείνη την εποχή, δώρισαν ένα ιλιγγιώδες ποσό που κάλυπτε πλήρως το κόστος κατασκευής του Σταυράκειου Γυμνασίου Ανωγείων, αλλά επίσης είχαν επιμεληθεί το να καλύπτονται για αρκετά χρόνια οι μισθοί των εκπαιδευτικών που δεν θα έλεγαν όχι στο να βρεθούν στη δύσκολη περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου, εκεί στις πλαγιές του Ψηλορείτη.