Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχώς νέες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, οι πολιτιστικοί φορείς καλούνται να σκεφτούν ξανά τον ρόλο και την απήχησή τους στην κοινωνία. Μέσα από μια γνήσια ανάγκη να παράγουν κοινωνικό έργο και να απευθύνονται σε όλο και πιο ευρύ κοινό, επιλαμβάνονται θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα, η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η συμμετοχικότητα.

Η 5η Ημερίδα για τα Μουσεία, που διοργανώνεται την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 από το Μουσείο Μπενάκη, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το British Council, θα εξετάσει τα παραπάνω ζητήματα. Η ημερίδα, με τίτλο «Τα Μουσεία Είμαστε Εμείς: Διευρύνοντας τον Ρόλο των Μουσείων και των Πολιτιστικών Οργανισμών στην Κοινωνία», απευθύνεται σε επιμελητές, διοικητικά στελέχη πολιτιστικών φορέων και καλλιτέχνες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πώς μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν φορείς αλλαγής στην κοινωνία. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτιστικοί οργανισμοί επικεντρώνονται στον άνθρωπο και προσκαλούν το κοινό τους να διαμορφώσει το ίδιο την εμπειρία του. Θα συζητήσουν επίσης παραδείγματα μουσείων που εκπληρώνουν τον κοινωνικό τους ρόλο ως τόποι επικοινωνίας των κοινοτήτων τους και πλατφόρμες για διάλογο πάνω σε σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Ειδικότερα, η Anita Contini, Επικεφαλής Προγραμμάτων Τέχνης και Πολιτισμού στο Ίδρυμα Bloomberg Philanthropies, με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα αναδείξει πολιτιστικά προγράμματα που διαμορφώνονται από το κοινό τους, προσελκύουν χορηγίες, και ενθαρρύνουν συζήτηση για παγκόσμιες προκλήσεις όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανεκτικότητα στο διαφορετικό.

Η Esme Ward, Επικεφαλής Προγραμμάτων Κοινού στο Whitworth Art Gallery του Μάντσεστερ –βραβευμένο το 2014 ως το καλύτερο μουσείο στο Ηνωμένο Βασίλειο– θα αναφερθεί στην ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών και ρίσκων με σκοπό να γίνει η κοινότητα μέρος της αποστολής του μουσείου.

Η Karen Wong, Υποδιευθύντρια του New Museum της Νέας Υόρκης, θα μοιραστεί με το κοινό το σκεπτικό του φεστιβάλ Ideas City, μιας συνεργατικής, κοινοτικής και δημιουργικής πλατφόρμας που επεκτείνει το μουσείο πέρα από τους τοίχους του και μέσα στο κοινωνικό σώμα.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι μουσείων, πολιτιστικών ιδρυμάτων και πολιτιστικών πρωτοβουλιών της Ελλάδας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 9 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.  Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στο Eventbrite υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής προεγγραφής.

Στις 27 Νοεμβρίου 2015 η ημερίδα θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ώρες 10:00-17:00), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ, το Βρετανικό Συμβούλιο και την Κίνηση 5 Μουσείων. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.  Οι εγγραφές ξεκινούν στις 10:00.