Κινέζοι παλαιοανθρωπολόγοι ανακάλυψαν στο σπήλαιο Φουγιάν, στη νότια Κίνα, 47 απολιθώματα ανατομικά σύγχρονων δοντιών, που χρονολογούνται προ 80.000 έως 120.000 ετών.

Η ανακάλυψη θέτει σε αμφισβήτηση το κυρίαρχο μέχρι σήμερα «σενάριο» για το πότε συνέβη η «έξοδος» των προγόνων μας (Homo sapiens) από την Αφρική με κατεύθυνση προς την Ευρώπη και την Ασία.

Υποτίθεται ότι η μαζική αυτή μετανάστευση έγινε πολύ πιο πρόσφατα, πιθανώς πριν από 45.000 έως 50.000 χρόνια, συνεπώς ο «έμφρων άνθρωπος» δεν πρέπει να είχε φθάσει τόσο παλιότερα στην Ασία. Η ανακάλυψη φαίνεται να δείχνει ότι ο Αφρικανός Homo sapiens έφθασε στην Ασία 30.000 έως 70.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι στη γειτονική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Βου Λίου του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC, δήλωσαν ότι τα εν λόγω δόντια, που προέρχονται από τουλάχιστον 13 ανθρώπους, αποτελούν την πιo πρώιμη ένδειξη σύγχρονων ανθρώπων οπουδήποτε εκτός της Αφρικής.

«Η ανακάλυψη θα κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η Ανατολική Ασία είναι μία από τις περιοχές-κλειδιά για τη μελέτη της καταγωγής και εξέλιξης των σύγχρονων ανθρώπων», δήλωσε ο Λίου.

Το ανθρώπινο είδος εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια και μετά εξαπλώθηκε σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο. Μια εξήγηση για την πιθανή καθυστέρηση της εισόδου των πρώτων Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη ήταν η μακρόχρονη –και εκφοβιστική– παρουσία των Νεάντερταλ στην τελευταία. Εναλλακτικά, μπορεί να τους αποθάρρυναν οι πάγοι που κατέκλυζαν τότε την Ευρώπη.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία πατήστε εδώ.