Με αφορμή και τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τη λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (1994-2014), το Μουσείο οργάνωσε και παρουσιάζει μια διαδραστική έκθεση, η οποία προβάλλει (μέσα από αυθεντικά εκθέματα, συντηρημένα ή κατά το στάδιο της συντήρησης, πρώτες ύλες, υλικά, εργαλεία και όργανα συντήρησης, πολυμέσα, εποπτικό υλικό) το έργο των εργαστηρίων συντήρησής του και κατ’ επέκταση την επιστήμη της συντήρησης και τη μεθοδολογία της ευρύτερα.

Στόχος της περιοδικής αυτής έκθεσης είναι η προβολή τόσο στο ευρύ όσο και στο ειδικό κοινό της αθέατης πλευράς του Μουσείου και πιο συγκεκριμένα του λεπτολόγου και ιδιαίτερα υπεύθυνου και δύσκολου έργου της συντήρησης των αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, η οποία θα συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις, σεμινάρια,  διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Στον όροφο θα προβάλλεται –μεταξύ άλλων και η ταινία με τίτλο «Η επιστροφή» (με αγγλικούς υπότιτλους), η οποία αποτελεί παραγωγή του Μουσείου και γυρίστηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των είκοσι χρόνων του (2014). Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ένας είδος βιβλιοθήκης όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να μελετήσει εκδόσεις για τη συντήρηση γενικότερα και το έργο των εργαστηρίων του ΜΒΠ, καθώς και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και των συνεργασιών του με άλλους φορείς.

Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 21 Οκτωβρίου 2015 μέχρι και τις 27 Μαρτίου 2016, θα συνοδεύει δίγλωσσος επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά, στον οποίο έχουν κληθεί να συνδράμουν με μελέτες τους έγκριτοι επιστήμονες.

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Μάχη με τον χρόνο» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 20.00, στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος», στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Μαρτίου 2016.