Ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή εισηγήσεων για τη 2η Διεθνή Συνάντηση για τη Συντήρηση και την Καταγραφή Εκκλησιαστικών Έργων Τέχνης, με τίτλο «Συντήρηση ή απλά εμμονή» («Preservation or just an obsession») απευθύνουν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων – Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Πρόκειται για διήμερη Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην Τουρκία, στις 8-9 Ιουλίου 2016.

Κύριος σκοπός της συνάντησης είναι η προβολή και συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στο διάλογο ανάμεσα στη συντήρηση και της καταγραφή της Ανατολικής και Δυτικής εκκλησιαστικής τέχνης, καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο, από την κατασκευή και την καταγραφή έως την ταυτοποίηση των υλικών, τις μεθόδους επεμβατικής και προληπτικής συντήρησης, έως και τις νέες μεθόδους και ιδέες για τη συντήρηση μεμονωμένων έργων ή μιας ολοκληρωμένης συλλογής αντικειμένων.

Οι κύριες, αλλά όχι αποκλειστικές, θεματικές για τη συνάντηση είναι:

– Θεολογική και φιλοσοφική αντίληψη των εκκλησιαστικών έργων τέχνης – «Ανατολικές» και «Δυτικές» οπτικές,

– Χρονολόγηση των έργων τέχνης,

– Προληπτική ή επεμβατική συντήρηση οργανικών και ανόργανων εκκλησιαστικών συλλογών,

– Ηθικά ζητήματα και παρεμβάσεις,

– Εκπαίδευση,

– Αρχαιολογία και Ιστορία,

– Προηγούμενες προσπάθειες συντήρησης,

– Φυσικοχημικές αναλύσεις,

– Μεθοδολογία στη συντήρηση και την καταγραφή,

– Εκκλησιαστικά αντικείμενα και μοντέρνα τέχνη,

– Μουσειολογία και εκκλησιαστικά μουσεία – νέες εξελίξεις.

Προθεσμία υποβολής προτάσεων για εισηγήσεις και πόστερ: 8 Δεκεμβρίου 2015.

Οι προτάσεις για εισηγήσεις/πόστερ θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στο: imcdea@teiion.gr, Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθεί τον δικτυακό τόπο της Συνάντησης.

Όλες οι εισηγήσεις θα δημοσιευτούν στο θεματικό τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Οδυσσέας» τον Οκτώβριο του 2016. Περιλήψεις όλων των εισηγήσεων που θα γίνουν δεκτές θα δημοσιευτούν στο Βιβλίο των Περιλήψεων που θα διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες κατά την εγγραφή.