Εύη Παπαδοπούλου, Το Ταξίδι της Κυμοθόης, εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου, μουσική: Νίκος Ξανθούλης, Εκδόσεις Καλέντης, Αθήνα 2015, σελ. 48. ISBN: 978-960-594-002-7

Βιβλίο με CD, για παιδιά από 6 ετών και άνω.

Η γοργόνα Κυμοθόη μάς ταξιδεύει σε πολιτείες μακρινές, αλλοτινές, που ίσως τα μεγάλα κύματα των καιρών τις σκέπασαν, αλλά δεν λησμονήθηκαν, καθώς θα αποτελούν πάντοτε κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Στο υπέροχο ταξίδι της από το παρόν στο παρελθόν αποκαλύπτει μυστικά που ο χρόνος κρατά καλά κρυμμένα… μόνο που για να τα δεις χρειάζονται τα μάτια της φαντασίας.

Ένα μουσικό παραμύθι που ζωντανεύει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την καθημερινότητα και τους θησαυρούς του, εξοικειώνοντας παράλληλα τα παιδιά με την επιστήμη της αρχαιολογίας.

Το CD σε σύνθεση του Νίκου Ξανθούλη δίνει μια μοναδική υπόσταση σε ένα βιβλίο που ταξιδεύει τους μικρούς και τους μεγάλους στον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τις μελωδίες της επτάχορδης αρχαίας ελληνικής λύρας.

Οι ζωγραφιές της Κατερίνας Βερούτσου αποτυπώνουν με σεβασμό αλλά και δημιουργική διάθεση τον αρχαίο κόσμο, ανοίγοντας πολλά μονοπάτια φαντασίας και γνώσης.

Η Εύη Παπαδοπούλου είναι αρχαιολόγος, Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1996 υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές στην Πάτρα, στη Ν. Όλυνθο Χαλκιδικής, στη Δωδώνη, στην Ιθάκη και στην Ιορδανία, εποπτεύοντας την αρχαιολογική έρευνα και εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές στην τεχνική της ανασκαφής. Έχει εργαστεί στην Α’ και Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανασκάπτοντας σε σωστικές ανασκαφές, καταγράφοντας ευρήματα, διοργανώνοντας εκθέσεις και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις υψηλών επισκεπτών.

Στο πλαίσιο της αρχαιολογικής της δραστηριότητας εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχει μετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια, δημοσιεύοντας άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δράσης γράφει αρχαιολογικά παραμύθια, με απώτερο σκοπό την προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη μετάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό.