Ορισμένα από τα ομορφότερα κτίρια της Καβάλας που αποτελούν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, αλλά εδώ και δεκαετίες στέκουν βωβοί μάρτυρες μια ξεχασμένης εποχής, καθώς έπεσαν «θύματα» των ραγδαίων οικιστικών ανατροπών, επιχειρούν να αναδείξουν οι συντελεστές της 3ης Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής, που διοργανώνεται από τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο Καβάλας, με τη συνδρομή του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δημήτρης Κυριαζίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε: «Πρέπει τα κτίρια αυτά να τα προβάλλουμε και να ενισχύσουμε τους οραματισμούς μας για την αξιοποίησή τους. Μνημεία της λήθης είναι οι παλιές καπναποθήκες, ο μεγάλος κτιριακός πλούτος της Καβάλας. Μπορεί να υπάρξει μια πρόταση για την αξιοποίηση, διατήρηση και επανάκτησή τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Γιάννης Νεστορίδης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό των συναδέλφων του για την εγκατάλειψη ολόκληρων συνοικιών, επισημαίνοντας: «Πολλές περιοχές έχουν ερημώσει. Έχουν εγκαταλειφθεί σπίτια, καπνομάγαζα, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Παναγία. Τα κτίρια της λήθης είναι εκείνα που απαξιώθηκαν με τη μεταβολή των οικονομικών δεδομένων, έχουν τεθεί στο περιθώριο του αστικού χώρου. Είναι ξεχασμένα στολίδια μιας άλλης εποχής που χάθηκε, αλλά άφησε την αύρα της. Κτίρια που ο ανθρώπινος τρόπος ζωής τα αντάλλαξε με διαμερίσματα και σε γειτονιές με στεγνές, άψυχες και κακοσχεδιασμένες πολυκατοικίες. Μας απασχολεί και η κοινωνική-οικονομική πλευρά του ζητήματος».

«Πρέπει κάτι να κάνουμε», σημείωσε με έμφαση ο κ. Νεστορίδης, «για το μέλλον της πόλης ατομικά και συλλογικά. Τι θέλουμε σαν κοινωνία, πώς θα το σχεδιάσουμε, ώστε οι προκλήσεις του μέλλοντος να μας βρουν έτοιμους. Η πόλη δεν σηκώνει άλλα πειράματα, όπως η πολεοδομική παρέμβαση στο Περιγιάλι, που είναι ένα από αυτά, η επέκταση της Καβάλας προς τη θάλασσα τη δεκαετία του ’70. Η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής δεν θα δώσει μαγικές λύσεις, αλλά επιθυμούμε να διασώσουμε τη μνήμη, ώστε να μη ζούμε στην πόλη της λήθης. Θέλουμε τα κτίρια της λήθης, να γίνουν κτίρια της μνήμης».

Στη διάρκεια της 3ης Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής (24-30/09/2015) θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ημερίδες για την επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις όπως επίσης και εκθέσεις φωτογραφίας μέσα σε παλιά κτίρια που συντηρήθηκαν για να φιλοξενήσουν αυτές τις εκδηλώσεις.