Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο, που ξεχωρίζει τόσο για την καλή κατάσταση διατήρησής του όσο και για την υψηλή ποιότητα κατασκευής του και μπορεί να χρονολογηθεί στο πρώτο μισό του 4ου αι. μ.Χ., ήρθε στο φως στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας στην τοποθεσία Πιάθκια, στο Ακάκι της Επαρχίας Λευκωσίας.

Η ανασκαφή διεξήχθη υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικού Λειτουργού, δρος Φρύνης Χατζηχριστοφή, με τη βοήθεια της αρχαιολόγου, δρος Βασιλικής Λυσάνδρου, και διήρκεσε εννέα εβδομάδες από τις 4 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2015 και από τις 3 έως τις 14 Αυγούστου 2015.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο, το 2014, είχαν εντοπιστεί οικοδομικά κατάλοιπα σε ελάχιστο βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει στο χώρο μία τεράστια δεξαμενή διαστάσεων 10×14 μ. Η φετινή ανασκαφή επικεντρώθηκε σε δύο τομείς: στα νότια της δεξαμενής, όπου το 2014 εντοπίστηκαν κατάλοιπα ψηφιδωτού δαπέδου, και στα ανατολικά του χώρου, όπου αποκαλύφθηκαν τρία δωμάτια ανισομερή μεταξύ τους που πιθανόν να σηματοδοτούν το ανατολικό άκρο του κτηρίου, καθώς και τέσσερα παράλληλα λαξεύματα στο φυσικό βράχο.

Παράσταση αρματοδρομίας

Από τη μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα αποκαλύφθηκε τμήμα του ψηφιδωτού, το οποίο απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου και πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο. Η εικονική σκηνή περιλαμβάνει τέθριππα, στα οποία απεικονίζεται όρθιος ο ηνίοχος, τα οποία αγωνίζονται γύρω από τον εύριπο (spina). Κάθε άρμα συνοδεύεται από δύο επιγραφές. Στην ανατολική άκρη του εύριπου διακρίνεται η meta, δηλαδή το σημείο στροφής των αρμάτων, η οποία αποδίδεται ως ένα κυκλικό βάθρο πάνω στο οποίο στηρίζονται τρεις κώνοι που απολήγουν σε ωό. Πάνω στον εύριπο απεικονίζονται επίσης τρεις κίονες που απολήγουν σε τρία χάλκινα δελφίνια, από τα οποία ρέει νερό, και ένας ναΐσκος. Ανάμεσα στα άρματα εμφανίζονται ένας έφιππος άνδρας και δύο πεζοί άνδρες που κρατούν ο ένας μαστίγιο και ο άλλος αγγείο με νερό.

Παρόλο που το κτίριο δεν έχει ακόμη ταυτιστεί, η παρουσία αυτού του ψηφιδωτού δαπέδου σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ενδοχώρας προσφέρει νέα σημαντικά στοιχεία γι’ αυτήν την περίοδο στην Κύπρο και προσθέτει στις γνώσεις μας για τη χρήση ψηφιδωτών δαπέδων στο νησί.

Η έρευνα στο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την πλήρη αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου.