Δεκάδες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, καθώς και 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ανάμεσα στις 40 εφευρέσεις και επινοήσεις, κάποιες από τις οποίες είναι ανατρεπτικές ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, περιλαμβάνονται ακόμη από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Παράλληλα, μαζί με τις εφευρέσεις ξαναζωντανεύουν και τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων σε μια ανεπανάληπτη έκθεση με 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, που προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.

Τα όργανα δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Είναι δε πλήρως λειτουργικά.

Μερικά από τα εκθέματα είναι το μονόχορδο, ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν, η λύρα του Ερμή, η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, η πανδούρα, η περίφημη ομηρική φόρμιγγα και η αρχαϊκή κιθάρα, η διονυσιακή βάρβιτος, η κιθάρα του Ορφέα, η πηκτίς της Σαπφούς, το τρίγωνο, η σαμβύκη, ο ελικών του Πτολεμαίου κ.ά.

Οι εφευρέσεις και τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων θα εκτίθενται στο περίπτερο 3 του εκθεσιακού κέντρου.

H έκθεση θα λειτουργήσει από το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 με το εισιτήριο εισόδου της ΔΕΘ και σύμφωνα με το ωράριο της ΔΕΘ. Μετά το πέρας της ΔΕΘ, η έκθεση θα συνεχίσει τη λειτουργία της έως τις 5 Ιανουαρίου 2016.