Το αρχικό στάδιο αξιολόγησης πέρασε η υποψηφιότητα του Γεωπάρκου Τηθύος για το Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που υποστηρίζεται από την UNESCO. Το προσεχές διάστημα αξιολογητές από τα Δίκτυα Γεωπάρκων θα βρίσκονται στην περιοχή των Γρεβενών για την επί τόπου αξιολόγηση της περιοχής, τα πετρώματα της οποίας προσελκύουν το ενδιαφέρον της γεωλογικής έρευνας παγκοσμίως, καθώς μαρτυρούν τη γεωλογική ιστορία του κόσμου και αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της θεωρίας των τεκτονικών πλακών.

Συγκεκριμένα, προέκυψαν πριν από 700 εκατομμύρια χρόνια από τον διαχωρισμό της αρχαίας ηπείρου Παγγαίας και τη δημιουργία της Ευρώπης και της Αφρικής. Τα πετρώματα αυτά βυθίστηκαν στον ωκεανό της Τηθύος που σχηματίστηκε ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική και ένωνε τη σημερινή Αγγλία με την Κίνα. Στην επιφάνεια βγήκαν ξανά αργότερα, όταν η Ευρώπη και η Αφρική συγκρούστηκαν ξανά.

Οι αξιολογητές θα επισκεφθούν το Ορειβατικό Καταφύγιο Σιάτιστας στον Βούρινο, την ανατολική περιοχή του Γεωπάρκου Τηθύος (Μηλιά – Παλαιοντολογικό Μουσείο, Βούρινος – Γρεβενά, Χρώμιο – Κοζάνη, Βουνάσα – Δεσκάτη) και τη δυτική περιοχή του Γεωπάρκου Τηθύος (Αννίτσα – Μνημείο Πεσόντων, Βασιλίτσα, Σταυρός – Βάλια Κάλντα και Πορτίτσα – Σπήλαιο).

Τα αποτελέσματα της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Τηθύος θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του στο 13ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στις 3-6 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται από το Rokua Geopark στη Φινλανδία, ενώ το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων θα ανακοινώσει την απόφασή του, στις 16-18 Σεπτεμβρίου, στο 4ο Asia-Pacific Geoparks Conference, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο San’in Kaigan Global.