Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι αναστηλωτικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα. Ύστερα από εκατοντάδες χρόνια, το θέατρο θα «ντυθεί» και πάλι με το φημισμένο λευκό μάρμαρο της Θάσου, επουλώνοντας τις «πληγές» του χρόνου και τις φυσικές φθορές που υπέστησαν πολλά από τα λειτουργικά μέρη του. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια χορηγία που εξασφάλισε ο Δήμος Θάσου από ιδιωτική λατομική εταιρεία.

«Στόχος του Δήμου», τονίζει ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι –μεταξύ άλλων– ορισμένα από τα μαρμάρινα μέρη του θεάτρου, όπως το κοίλο, η σκηνή και οι δύο πάροδοι να αντικατασταθούν με λευκό μάρμαρο Θάσου, σύμφωνα με την αρχική κατασκευή του στην αρχαιότητα».

Το αναστηλωτικό έργο στο αρχαίο θέατρο της Θάσου περιλαμβάνει την αναστήλωση του κοίλου, της σκηνής που θα φτάσει μέχρι το επιστύλιο, καθώς επίσης την αναστήλωση των δύο παρόδων και την κατασκευή βοηθητικών κτισμάτων, όπως αναψυκτηρίου, παρασκηνίων, χώρων υγιεινής, προσβάσεων για ΑμεΑ, χώρων φροντιστή φωτισμού και φυλακίου, καθώς και εγκατάστασης συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Παράλληλα, ο Δήμος σχεδιάζει τη διοργάνωση και προβολή μιας παράστασης μέσα στο καλοκαίρι στο ημιτελές αρχαίο θέατρο, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στην τοπική κοινωνία της Θάσου και τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού ότι αυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο κρατά ζωντανή την πολιτιστική παράδοση του καταπράσινου νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Προ ημερών, στη διάρκεια συνάντησης του δημάρχου Θάσου με την επιβλέπουσα του έργου και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Μαρία Νικολαΐδου-Πατέρα, έγινε γνωστό ότι οι εργασίες για το κοίλο του θεάτρου «περνούν» ως έργο-γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.