«Θωρηκτό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού» χαρακτήρισε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης τη Ρόδο κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε αυτό το τριήμερο στο νησί και πρόσθεσε: «Ο πολιτισμός δεν είναι ένα απλό εργαλείο του τουρισμού, είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία για την κοινωνία της Ρόδου και για την οικονομία της. Η δική μας συμβολή είναι να ενισχύουμε διαρκώς το πολιτιστικό απόθεμα, να το αναδεικνύουμε, να το συντηρούμε και να του δίνουμε δυνατότητες να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί, δηλαδή να προσθέτει και συμβολικό πλούτο, και ταυτόχρονα να δίνει δυνατότητες για δημιουργία θέσεων εργασίας, για δημιουργία μιας οικονομίας γύρω από τον πολιτισμό».

Συνοδευόμενος από τοπικούς φορείς, την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Τώνια Μοροπούλου, και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνια Μιχαηλίδου, ο κ. Ξυδάκης επισκέφθηκε τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας, συζήτησε τα θέματα που αφορούν τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη ο αν. Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Η σχέση της Ρόδου με το υπουργείο Πολιτισμού δεν θα διακοπεί. Μπορεί να μην υπογραφεί μια μεγάλη προγραμματική σύμβαση, αλλά δύο ή περισσότερες που θα περιλαμβάνουν έργα που έχει ανάγκη η Μεσαιωνική Πόλη, όπως, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση της υπογείωσης των δικτύων υποδομής. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διαμόρφωση και ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου στο Μόντε Σμίθ, η αξιοποίηση του αρχαίου πάρκου στο Ροδίνι,  η ανάδειξη περιφερειακών κάστρων και η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου της Πόλης».

Ο κ. Ξυδάκης επισκέφθηκε επίσης την Ακρόπολη και τον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου, τις ανακαινισμένες Θέρμες της Καλλιθέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, το πλουσιότατο Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το Καστέλο των Ιπποτών. Συζητήθηκε η ένταξη της ψηφιοποίησης του σπάνιου φωτογραφικού αρχείου σε ευρύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η μεταστέγαση του πωλητηρίου του ΤΑΠ σε νέες αίθουσες ενταγμένες στο κτιριακό σύνολο του Μουσείου.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Ξυδάκης είχε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο προκειμένου να συζητήσουν  τις δυνατότητες ένταξης έργων πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτισμού στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Το βράδυ ο υπουργός κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Παιδείας και Πολιτισμού Marie Sklodowska-Curie ITN-DCH «Initial Training Network for Digital Cultural Heritage» και του Θερινού Σχολείου που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ITN-DCH, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η Συνάντηση έχει θέμα την «Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης και των μνημείων της Ρόδου».