Ο σύγχρονος επισκέπτης του Πειραιά δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι εκεί που σήμερα ορθώνονται οι πολυώροφες πολυκατοικίες, κάποτε ήταν ο μεγαλόπρεπος ναύσταθμος μιας ναυτικής υπερδύναμης, της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.

Η ιστορία και η λειτουργία των νεωρίων του αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο με τις περίφημες τριήρεις την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης, θα ζωντανέψουν με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στην έκθεση «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων» που διοργανώνει το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, και ώρα 19:30, διοργανώνεται με τη συνεργασία και την επιμέλεια του δρος Bjørn Lovén, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, που πραγματοποίησε τη δεκαετία 2002-2012 έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project και τα αποτελέσματά της σε σχέση με την ιστορία και την τοπογραφία των αρχαίων λιμένων του Πειραιά θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση

Η έκθεση έχει 8 ενότητες που αφορούν την ιστορία του Πειραιά, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καθοριστική σημασία της για τη δημιουργία της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής τριήρους και φυσικά την οργάνωση, τα κτίρια και την οχύρωση των πολεμικών λιμανιών της αρχαίας πόλης. Εκτεταμένη αναφορά επίσης γίνεται στις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στον Πειραιά από την εποχή της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους, τον 19ο αιώνα.

Παράλληλα με την έκθεση θα προβληθεί ταινία δεκάλεπτης διάρκειας, με τίτλο «Τα ξύλινα τείχη», η παραγωγή της οποίας έγινε από το Zea Harbour Project με τη συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης της Δανίας, ΙΤ MEDIA.

Οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι σχεδιασμένες από τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας του Zea Harbour Project, Γιάννη Νάκα.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Ξεναγήσεις

Το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 35 ατόμων στην περιοδική και μόνιμη έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, διάρκειας μιάμισης ώρας.

Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στα αρχαιολογικά ευρήματα του λιμανιού της Ζέας, διάρκειας 45 λεπτών από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Αθανασόπουλο, στέλεχος της ερευνητικής ομάδας του Zea Harbour Project.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα με θεματικές που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:

– «Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία», για παιδιά ηλικίας 5 με 7 χρόνων (διάρκεια 1 ώρα): Με αφορμή τις περιπέτειες ενός αρχαίου ναύτη, του Αριστόβουλου, τα παιδιά μαθαίνουν τους δύο βασικούς τύπους των αρχαίων πλοίων, το εμπορικό και το πολεμικό, μέσα από τα ομοιώματα μιας ολκάδας και μίας αθηναϊκής τριήρους αντίστοιχα, και καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορές και τις ομοιότητές τους. Στο τέλος κάθε παιδί κατασκευάζει το δικό του καράβι.

– «Ναυπηγώντας μια τριήρη», για παιδιά ηλικίας 8 με 12 χρόνων (διάρκεια 1 ώρα): Τα παιδιά γίνονται κωπηλάτες της αθηναϊκής τριήρους, μαθαίνουν την ιστορία και τα μέρη του αριστουργήματος της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και ξεναγούνται νοερά στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις που στέγαζαν αυτά τα τόσο σημαντικά πλοία. Στο τέλος, τα παιδιά με μία ζωγραφική δραστηριότητα απελευθερώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν τη δική τους τριήρη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Για συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητη είναι η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση, μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, και ώρες 9:00-14:00, στα τηλ. 210 4516264, 210 4516822.