Ξεναγήσεις και εκδηλώσεις στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας με τίτλο «Αγαπάμε το περιβάλλον και μαθαίνουμε την ανακύκλωση» διοργανώνει τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που έχει θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία, για μια κοινωνία με προοπτικές».

Αναλυτικότερα το πρωί θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες των ανώτερων βαθμίδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στη σημασία της ανακύκλωσης και στις πρακτικές της. Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα αποτελούνται από δύο σκέλη: Το πρώτο μέρος αφιερώνεται στις πρακτικές ανακύκλωσης κατά την αρχαιότητα με την παρουσίαση ανακυκλωμένων αρχαιολογικών ευρημάτων, που φιλοξενούνται στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Στο δεύτερο μέρος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου θα πραγματοποιήσει εισαγωγή στις αρχές της σύγχρονης ανακύκλωσης και βιωματικό εργαστήριο για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, διάρκειας δύο ωρών η καθεμία, θα διεξαχθούν από τις 9.00 έως τις 13:00 κατόπιν συνεννόησης.

Το βράδυ στις 20:30 μ.μ. θα ακολουθήσει κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Oι Ρίζες μας» στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του Σ.Ν. Κάσσου με θέμα «Παρουσίαση μέρους του ερευνητικού έργου του Χ. Τσιχτή “Τα φύλα της Θεσσαλίας: Γενεαλογία και Ιστορία”», συναυλία με έργα από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα του 17ου αι. έως την Ευρώπη του 17ου-21ου αι. με θέμα «Γενεαλογία του μουσικών θεμάτων και της σύνθεσης. Η μουσική σύνθεση μέσα στους αιώνες» και έκθεση ιδιοκατασκευών, παραδοσιακών παιχνιδιών και άλλων καθημερινών σκευών.

Η είσοδος στο Μουσείο και στις παραπάνω εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες: Λ. Θεογιάννη, Φ. Τσιούκα, τηλ. 24410-61564, e-mail: efakar@culture.gr, url: http://ldepka.culture.gr/

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας.