Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) συνεχίζει και φέτος για 37η χρονιά την προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, την οποία έχει καθιερώσει μέσα από τον εορτασμό της 18ης Μαΐου ως Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Για τον εορτασμό του έτους 2014, έχει επιλεγεί το θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν», καθώς ο ρόλος των μουσείων σήμερα είναι πολλαπλά ενωτικός, τόσο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας, την οποία κατ’ εξοχήν υπηρετούν, όσο και μεταξύ των ίδιων των φορέων, που εκπροσωπούν τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας συνδιοργανώνει με το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ) και το Δίκτυο Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων και Συλλογών του νομού ομαδική έκθεση με τίτλο «Τα μουσεία της Καρδίτσας ενώνουν τις συλλογές τους», στην οποία συμμετέχει και η Δημοτική Πινακοθήκη (ΔΟΠΑΚ) στοχεύοντας στην ανάδειξη της συνεργασίας μεταξύ των μουσείων και της κινητικότητας των συλλογών δημοσίων και ιδιωτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μουσεία και οι συλλογές της Καρδίτσας ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και συνεκθέτουν υλικό τους στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, δίνοντας έτσι στο κοινό τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει τον πλούτο που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής. Τα συμμετέχοντα Μουσεία και το Δίκτυο Συλλογών θα συνεκθέσουν κάποια από τα πιο σπάνια αντικείμενα των συλλογών τους μαζί και με νέα αρχαιολογικά ευρήματα σε μία περιοδική έκθεση, η οποία θα αναβιώσει στους επισκέπτες διαχρονικά το ιστορικό παρελθόν και παράλληλα την πολιτιστική εξέλιξη του τόπου τους παρουσιάζοντας μέσα από ποικίλες θεματικές ενότητες, ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητας του παρελθόντος, από την περιποίηση και τον καλλωπισμό μέχρι και τον θρησκευτικό βίο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, στις 19.30. Μετά από τα εγκαίνια και τις ξεναγήσεις στη μόνιμη και περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με ελεύθερο μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στο πλαίσιο του συνεορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό και το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο. Η περιοδική έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαΐου 2014.

Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, στις 10.00, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της περιοδικής έκθεσης εκπαιδευτικό εργαστήριο με μαθητές του 5ου Λύκειου της Καρδίτσας, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια των επιμελητών της περιοδικής έκθεσης, θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν και να σχολιάσουν με έναν δικό τους και λίγο εναλλακτικό τρόπο τα εκθέματα. Τα κείμενα που θα φέρουν και την υπογραφή των μαθητών-δημιουργών τους θα αποτελέσουν το εποπτικό υλικό της έκθεσης.