Εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας από την Παρασκευή 15 Μαΐου έως και την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Στόχος των δράσεων είναι να καταστεί το Μουσείο, μεταξύ των άλλων λειτουργιών του, και ένας ενεργός χώρος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κοινωνικού προβληματισμού και να προσεγγίσει, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, διαφορετικές ομάδες κοινού.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 (17.00-21.00) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Μνημεία και Περιβάλλον», σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών. Oι ανακοινώσεις θα εστιάσουν στην παρουσίαση της άρρηκτης σχέσης μεταξύ δομημένου χώρου και φυσικού περιβάλλοντος από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και στην προώθηση της αρχής της ισόρροπης ανάπτυξης περιβάλλοντος και πολιτισμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ_ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου έως και την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 (9.30-10.30) στο Μουσείο θα υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Παίζω με τα ζώα του Μουσείου». Μέσα από ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και την επαφή με αντιπροσωπευτικά εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και να αναδείξει την πολυεπίπεδη και διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νήπια και σε μαθητές της Α’ Δημοτικού και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 26650.21417.

Τέλος από την Παρασκευή 15 Μαΐου έως την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 (8.00-15.00) θα διατίθεται στους επισκέπτες έντυπο με θέμα «Ο φυσικός κόσμος στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας».

Tο έντυπο στοχεύει στην εξοικείωση του κοινού με επιλεγμένα εκθέματα από τη μόνιμη έκθεση του μουσείου, τα οποία αποτελούν είτε διαφορετικές απεικονίσεις και παραστάσεις από οικόσιτα και άγρια ζώα, πτηνά, ερπετά και θαλάσσια ζώα είτε αντιπροσωπευτικά δείγματα με διακόσμηση φυτικών μοτίβων. Τα ευρήματα, κατασκευασμένα από πηλό, χρυσό, άργυρο, χαλκό ή σίδηρο, εντυπωσιάζουν με την επιμέλεια της κατασκευής τους, την ποικιλία των διαφορετικών ειδών πανίδας και χλωρίδας που απεικονίζουν, αλλά και τη λεπτομέρεια στον τρόπο απόδοσης των μορφών. Μικρές καλλιτεχνικές δημιουργίες οι οποίες, πέραν των αρχαιολογικών και ιστορικών πληροφοριών που μας δίνουν, επιβεβαιώνουν τη στενή και πολυεπίπεδη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον στην αρχαιότητα.

Στις 18 Μαΐου 2015 η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.