Μια διαδικτυακή γωνιά, στην οποία προβάλλονται αγαπημένα αντικείμενα που συχνά ξεφεύγουν από το μάτι των επισκεπτών, αν και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό και αισθητικό ενδιαφέρον, ετοίμασε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στον δικτυακό του τόπο.

Από τα εκθέματα που έχουν ήδη παρουσιαστεί, επιλέξαμε αυτή τη φορά να προβάλουμε ένα αποτροπαϊκό φυλακτό της αραβικής περιόδου.

Πρόκειται για μια σφραγίδα σε σχήμα ανθρώπινου άκρου (χέρι), από ορείχαλκο, που σώζεται ακέραιη. Η σφραγιστική επιφάνεια φέρει εγχάρακτες αραβικές επιγραφές διαταγμένες στα δάκτυλα σε ζώνες και χωριστά στην επιφάνεια της παλάμης. Στην πίσω όψη υπάρχει τοξοειδής ταινιωτή κατακόρυφη λαβή.

Το αντικείμενο χρησιμοποιούνταν και ως φυλακτό κατά της βασκανίας.

Η σφραγίδα εκτίθεται στην Αίθουσα Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού, την εισαγωγική αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Αφιερωμένη στον Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινό, στις πρωτοβουλίες του οποίου οφείλεται η ίδρυση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και του ίδιου του Μουσείου, η αίθουσα αυτή προσφέρει στον επισκέπτη την πρώτη επαφή με την τοπική ιστορία των τελευταίων 17 αιώνων και τον προετοιμάζει για τους υπόλοιπους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.