Ο Δαφνούς στην αρχαιότητα ήταν πόλη και λιμάνι των Φωκέων και των Λοκρών, στα σύνορα Επικνημιδίου και Οπουντίου Λοκρίδος. Βρίσκεται στη θέση «Ισιώματα», στο ανατολικό άκρο των βορειοανατολικών κλιτύων του όρους Κνημίς, πάνω από τον όρμο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Πρόσφατες ανασκαφές της ΙΔ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., έφεραν για πρώτη φορά στο φως τμήματα της αρχαίας πόλης και των νεκροταφείων της. Το σημαντικότερο εύρημα των ανασκαφών αυτών αποτελεί το ιερό του Ασκληπιού, ένα από τα πληρέστερα διατηρημένα και πρωιμότερα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο.

Πληθώρα κινητών ευρημάτων όλων των κατηγοριών, όπως αναθηματικές στήλες, μαρμάρινα αγαλματίδια, επιγραφές, χάλκινα ειδώλια και κοσμήματα με τη μορφή του φιδιού, κατ’ εξοχήν συμβόλου του θεού, αλλά κυρίως ενεπίγραφα όστρακα με χαραγμένο το όνομά του, επιβεβαιώνουν την ταύτιση.

Tο χρονικό των ανασκαφών καθώς και τις ενέργειες της Εφορείας για τη διάσωση και την ανάδειξη του ιερού, προκειμένου αυτό να αποτελέσει έναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και μοχλό τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, θα παρουσιάσει σε διάλεξή της η ανασκαφέας και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου.

Η διάλεξη, με τίτλο «Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας: δυνατότητες και προοπτική ανάδειξης», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 και ώρα 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 11, Λαμία).

Τη διάλεξη διοργανώνει ο Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας.