Ένα αφιέρωμα στο ζωγράφο Γεώργιο Σαμαρτζή (1868-1925), που αναδεικνύει τη συμβολή του στη νεοελληνική ζωγραφική, παρουσιάζει στο κοινό η «Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας». Η έκθεση εστιάζει στην ιστορική συνέχεια των επιδράσεων της ευρωπαϊκή τέχνης (ιταλικής και γαλλικής), στην καλλιέργεια και εξέλιξη του επτανησιακού ιδιώματος στην προσωπογραφία, την τοπιογραφία, την ηθογραφία και τα θρησκευτικά θέματα καθώς και στην πολλαπλότητα των εκφραστικών διατυπώσεων του ζωγράφου.

Μία σειρά έργων από την αξιόλογη συλλογή της Πινακοθήκης εμπλουτισμένη με τη συμμετοχή ιδιωτικών συλλογών της Κέρκυρας, σχεδίων και προσωπικών αντικειμένων του δημιουργού προσφέρει πλήθος ειδήσεων για τη ζωγραφική στο μεταίχμιο του 20ού αιώνα καθώς και ένα πανόραμα εικόνων της επτανησιακής κοινωνίας της εποχής.

Ο Γεώργιος Σαμαρτζής (1868-1925) έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην ιστορική Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας ( της οποίας αργότερα διετέλεσε και διευθυντής ) με δασκάλους τον Βικ. Μποκατσιάμη, τον Άγγ. Γιαλλινά και τον Χαρ. Παχή και στη συνέχεια σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, σε ιδιωτικές συλλογές και σε ναούς της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κέρκυρας, εξαιρετικά δείγματα της αγιογραφίας του.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 5 Απριλίου έως 25 Μαΐου 2015. Τόπος: Δημοτική Πινακοθήκη. Παλαιά Ανάκτορα, Κέρκυρα. Ώρες λειτουργίας: 10.00-16.00 (εκτός Δευτέρας και αργιών).