Έφυγε χθες από τη ζωή η δημοσιογράφος Παρασκευή Κατημερτζή, που είχε διακριθεί στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και ειδικά στο αρχαιολογικό, το οποίο ήταν η μεγάλη της αγάπη. Με τα κείμενά της –τα οποία ήταν έρευνες, ξεπερνώντας τα στενά όρια του ρεπορτάζ– κατάφερε να σπάσει τον ακαδημαϊσμό που κυριαρχούσε στο αρχαιολογικό ρεπορτάζ και να κάνει τα θέματα προσιτά στο ευρύ κοινό. Διαπιστευμένη στο Υπουργείο Πολιτισμού αντιμετώπιζε τα θέματα που προέκυπταν με κριτικό πνεύμα. Ξεχωριστή θέση κατέκτησε όμως και στο εικαστικό ρεπορτάζ, όπου έχαιρε βαθιάς εκτίμησης από τον κόσμο της τέχνης.

Η Παρασκευή Κατημερτζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας Όμηρος και στη Δημόσια Σχολή Ξεναγών. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως ξεναγός καθώς μιλούσε τέσσερις ξένες γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και γαλλικά. Μπήκε στο χώρο της δημοσιογραφίας το 1979 στην εφημερίδα «Ελεύθερη Γνώμη» και εν συνεχεία το 1980 στην «Αυγή», ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’80 εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Τα Νέα» από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2009. Τιμήθηκε με το βραβείο Μπότση το 2005.

Πληροφορούμενος τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της Παρασκευής Κατημερτζή, ο αν. Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με θλίψη πληροφορήθηκα μόλις το δυσάρεστο νέο του θανάτου της Παρασκευής Κατημερτζή. Υπήρξε πολιτιστική συντάκτρια με μεγάλη ευσυνειδησία και πάθος, μετρ του αρχαιολογικού ρεπορτάζ, ανήσυχο πνεύμα με ιδιαίτερη δημοσιογραφική ματιά και αγάπη για την πολιτιστική κληρονομιά. Πολυγραφότατη, άφησε πίσω της πλούσιο δημοσιογραφικό και συγγραφικό έργο που αποτύπωσε την Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός μορφωμένου και ευαίσθητου ανθρώπου. Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε μια πολυαγαπημένη συνάδελφο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Ένα τρυφερό «Αντίο στην Παρασκευή Κατημερτζή, μια δασκάλα του ήθους και της δημοσιογραφίας» απευθύνει, επίσης, η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου με κείμενό της που αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Πάνω από όλα όμως η Παρασκευή ήταν δασκάλα. Ένας άνθρωπος που ήξερε να δίνει απλόχερα. Δεν κρατούσε μυστικά της δουλειάς για τον εαυτό της. Δεν έλεγε τη μισή είδηση στους συναδέλφους. Παρέδιδε με τη συμπεριφορά της καθημερινά μαθήματα ήθους. Άπλωνε το χέρι σε όσους τη χρειάζονταν και δεν δίσταζε να μοιράσει χωρίς δεύτερη σκέψη συμβουλές και πρωτότυπες ιδέες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Αδαμοπούλου.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο εδώ.

H κηδεία της Παρασκευής Κατημερτζή θα γίνει το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, στις 11:00, στο Νεκροταφείο Καισαριανής.