Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Εκθέματα: Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Όλες οι φωτογραφίες
Η ενεπίγραφη στήλη βρίσκεται στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείο Άρτας (φωτ. Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας).
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Μια λίθινη ενεπίγραφη στήλη από το ιερό του Απόλλωνα Σωτήρα

Προστάτη θεού της Αμβρακίας

Μια λίθινη αετωματική ενεπίγραφη στήλη, που βρέθηκε το 1977, στον περίβολο του ναού του Απόλλωνα, στην Άρτα, επέλεξαν να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας ως «Έκθεμα του μήνα» για τον Μάρτιο.

Η στήλη είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο και χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. Με βάση την επιγραφή που φέρει, το σημείο στο οποίο βρέθηκε, ο αρχαίος ναός στο κέντρο της Άρτας, ταυτίστηκε με το ιερό του Απόλλωνα Σωτήρα, προστάτη θεού της Αμβρακίας.

Η επιγραφή είναι στη δωρική διάλεκτο της βορειοδυτικής Ελλάδας και στο κείμενο αναφέρεται η συνθήκη καθορισμού των ορίων μεταξύ δύο γειτονικών πόλεων, της Αμβρακίας και της Χαράδρου (στην περιοχή της Φιλιππιάδας).

Το κείμενο χωρίζεται σε δύο ενότητες: στην πρώτη γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα τοπογραφικά σημεία, όπως το τείχος της Αμβρακίας, ο ποταμός Αφάς (Λούρος) και το Όρραον. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει χρονολογικά στοιχεία (μήνες Ψυδρεύς και Αρτεμίσιος) και λεπτομέρειες για την υλοποίηση των όρων της συνθήκης. Ο επίλογος περιλαμβάνει όρκο στους θεούς και επίκληση στον Σωτήρα Απόλλωνα, προστάτη θεό της Αμβρακίας.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στις ρωμαϊκές αρχές. Με βάση την επιγραφή αλλά και τα ιστορικά δεδομένα η συνθήκη χρονολογείται μετά τη ρωμαϊκή επικράτηση (167 π.Χ.). Αυτό αποδεικνύει ότι η ζωή στις ηπειρωτικές πόλεις συνεχίζεται. Η Αμβρακία, άλλωστε, περιλαμβάνεται στις πόλεις που ανακηρύχθηκαν ελεύθερες, πάντα κάτω από τον έλεγχο των ρωμαϊκών αρχών.

Τη στήλη, που βρίσκεται στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείο Άρτας, μπορείτε να δείτε σε βίντεο που φιλοξενείται στο YouTube.

Γενική επιμέλεια: Βαρβάρα Παπαδοπούλου (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας). Επιμέλεια: Σωτήρης Ραπτόπουλος (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).